fotó

2020.11.19. 09:04

Akár a Dolomitokig is elreptetné a kameráját a jutai drónfotós

Nyolcadik alkalommal választotta a nap képévé a National Geographic Kószó András drónfelvételét. A jutai hobbifotós Vihar utáni csend című fotója egy különleges hangulatú budapesti látkép.

Andricz Gabriella

– Legelőször egy olyan képet küldtem, amit Bőszénfán fotóztam – mondta Kószó András. – Egy ménes látható rajta felülnézetből, ahogy körbeállják az itatót, mint egy virágszirom, ez is lett a kép címe.

A sikeren felbuzdulva az alkotó további fotókat küldött a szerkesztőségnek, és szinte minden hónapban az ő fotója közül lett egy a nap kiválasztottja több ezer kép közül. Az egyik fotó nyomtatásban is megjelent a National Geographic idei számában. – Édesapám repülőgépépítő, pilóta és konstruktor volt és gyermekkoromban rengeteget repültem én is – tette hozzá a fotós. – Mindig lenyűgözött a látvány, hisz onnét fentről egészen más perspektívából látjuk a világot – mondta el András, aki már korábban is fotózott, de három évvel ezelőtt kezdett a drónfotózással komolyabban ismerkedni.

– A Zselic, a Deseda voltak az első helyek, ahol röptettem, aztán amikor egy komolyabb gépre váltottam, már a Balaton felett és a Völgyhíd környékén is fotóztam. Ötszáz méter magasságig, és nyolc-kilenc kilométeres hatótávolságig terjed a kamera érzékenysége. Gyakorlatilag a szemünk felemelkedik a levegőbe, és egy olyan helyre jut el, ahová azelőtt sosem. Ahogy a klasszikus fotózásnál, itt is a kreativitás és az önkifejezés a lényeg, és az, hogy a fotós bele tudja vinni saját magát és az érzéseit. Szeretem a napfelkelte és a naplemente felvételeket, ilyenkor egészen különleges színben pompázik minden – mondta el az alkotó, aki számos egzotikus helyen is fotózott már, pár éve pedig a megye vezetése is felkérte Somogy­országot bemutató kisfilm elkészítésére – mondta el lapunknak a fotós, aki elárulta, hogy a Szépséges tájaink madártávlatból című National Geographic csatornán futó sorozatban is látható lesz egy pár perces felvétel, ami a Völgyhíd környékén készült.

– Szeretem az egyedi és különleges helyszíneket, legutóbb mindenszentek napján egy temető felett fotóztam sötétedéskor, gyönyörű látvány fogadott, mintha pixelekből állna a kép – magyarázta a fotós, majd hozzátette: tervei közt szerepel, hogy a Dolomitokról készítsen légifelvételt, de szívesen fotózna még Dubaiban, ahol már korábban is készített felvételeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában