békességteremtés

2020.11.19. 19:00

Centenárium téravatóval, bérmálással

Különleges ünnepre gyűltek össze a hívek Fonyódon nemrégiben.

Lőrincz Sándor

A Nagyboldogasszony Plébánia alapításának századik évfordulója mellett téravatóra és bérmálásra hívta őket a harangszó. A Kőváriné Siess Zsuzsa helyi ikonfestő alkotásaival díszített templomban tartott ünnepi szentmisén – melyet Varga László megyéspüspök celebrált Naumajer Zoltán helyi plébánossal – hét fiatal a bérmálás szentségében részesült.

A főpásztor homíliájában egyebek mellett kiemelte, az erőszak világában a békességteremtés a legfontosabb küldetésünk. Ennek a békességteremtésnek az egyik feltétele a feltétel nélküli megbocsátás. Varga László többször is rámutatott, Jézus a Miatyánkban megtanította nekünk: „Bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek!”

A centenáriumi eseménysor szép akkordja volt, amikor a megyéspüspök megáldotta a plébánia alapításának 100. évfordulója alkalmából elhelyezett emléktáblát, amelyet Ify Lajos egykori plébános emlékére készíttettek.

Varga István, könyvtáros, a város helytörténésze beszédében egyebek mellett arra utalt, hogy Ify Lajos 1920 nyarától már Fonyódon szolgált, ám ekkor még e szép panorámájú helyen csupán egyetlen kis kápolna állt. Felmérve a lehetőségeket, lelkes közreműködése által, még abban az esztendőben elkezdődött a kápolna átépítése plébániatemplommá, melynek végül az első plébánosa lett. A volt plébános iránti tisztelet és hála jeleként a templom előtti teret Ify Lajosról nevezték el a centenáriumi eseményen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában