megállj!

2020.11.11. 20:00

Csak elégetik a közpénzt a helyi népszavazáson

A közpénz elégetésének tartja a meggondolatlan helyi népszavazást Schmidt Jenő.

K. G.

– Csináljanak mást, de ne ezt! – ajánlja a Szabad Városok Szövetségének Schmidt Jenő, Tab polgármestere. A szövetség népszavazás kezdeményezésének ötletét vetette fel azért, hogy az Európai Unió válságkezelő támogatásának legalább felét az önkormányzatokon keresztül használja fel Magyarország.

A Szabad Városok Szövetsége azt kéri, hogy csatlakozzon minden „szabad város”, illetve „szabad település” ehhez a kezdeményezéshez, és írjanak ki minél több helyen helyi népszavazást a kérdésben. Ezt értelmetlennek és a közpénz elégetésének tartja Schmidt Jenő, aki 18 éve polgármester, és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke egyben.

– Minden polgármesternek egy célért kell küzdenie bármilyen rendszerben is működik, vagyis a településen élők boldogulásáért, megélhetéséért és a területfejlesztési források megszerzéséért – mondta Schmidt Jenő. – Önkormányzati szakemberek számára nyilvánvaló, hogy ez a formáció nem önkormányzati érdekből alakult, hanem kizárólag politikai célból, annak eszközeként, hogy az ellenzéki pártok helyett vagy mellett átvegye vagy erősítse a kormánnyal szembeni „megmondás”, és elégedetlenkedés szerepkörét.

A TÖOSZ elnöke egy helyi népszavazás érvényességének és eredményességének feltételére hívta fel a figyelmet. A helyi népszavazás ugyanis csak akkor érvényes, ha a választópolgárok több mint fele érvényesen szavazott, és akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Ha még így is lenne, akkor az önkormányzat csupán rendeletet és határozatot tud hozni erről, csakhogy ebből még nem lesz pénze az önkormányzatoknak. Schmidt Jenő szerint egy település felelős megválasztott vezetője a közpénzek jogszerű és takarékos felhasználásával mutasson inkább példát, semmint elszórja a helyi adófizetők pénzét.

– Mi, régi polgármesterek látjuk, hogy mióta nincs aktív polgármester a Parlamentben, az önkormányzati érdekek képviseletét ha kell lobbival, de szakmai alapon és eredményesen kell érvényesíteni – fejezte be a tabi polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában