Járványügy Somogyban

2020.11.12. 17:30

Így csendesült el Kaposvár nyolc órára

A szürke, esős időben már 16 óra előtt kevesebb volt a járókelő a kaposvári belvárosban a kijárási korlátozások első estéjén. Amikor leszállt az este, mi is útnak eredtünk, hogy lássuk, betartják-e az új szabályokat a kaposváriak.  

Kovács Gábor

Rendőrök járőröznek a kihalt a kaposvári Fő utcán a kijárási tilalom első estéjén.

– Nyolcra biztos hazaérek, ha már kitalálták az okosok! – bizonygatta a viharvert külsejű, bizonytalan léptű, ősz szakállú férfi cigarettasodrás közben az Irányi Dániel utcában. A neve mellett azonnal rávágta a lakcímét is, nehogy hajléktalannak nézzük.

A közeli nagyáruházba ballagott Simon Lászlóné, nem kapkodott, hiába közeledett a kijárási korlátozás kezdete. – Amikor befejezem a takarítói munkámat, kényelmesen elmegyek bevásárolni, most sem sietek – elegyedett szóba velünk. – A szájkendő éjjel-nappal rajtam van. Egyetértek az új szabályokkal, de nem mindenki fogja betartani, mert aki önfejű, éjjel is ki fog jönni a lépcsőházból.

– Dehogy maradunk otthon, mászkálni fogunk! – ígérte vigyorogva egy húsz év körüli fiatalember, aki az áruház előtt ácsorgott, és Dominus néven volt hajlandó bemutatkozni. Hallott a kijárási korlátozások előtti búcsúbulikról, és az a sejtése, hogy a lelakatolt szórakozóhelyek miatt szaporodni fognak a házibulik. A közelben egy bezárt italmérés előtt négyen támaszkodtak két dobozos sör társaságában.

– Engem nem fog igazoltatni, ha nem rendőr! – csattant fel közülük egy apró asszonyság, félreértve a közeledésünket. Sietett leszögezni, hogy a szájkendőt azért hordja az állán, mert asztmás. Egy pufidzsekis, testes férfi felvetette, hogy a kocsmákat is nyitva kellett volna hagyni 19 óráig, mert a Sparban is sokan vannak.

A családi házas övezetekben 17 óra után már alig lehetett látni gyalogost, de minden ablak mögött fények tűntek fel. A város legforgalmasabb utcáin viszont megélénkült az autóforgalom a hazafelé igyekvők miatt. A belvárosi benzinkút előtt egy dolgozó söprögetett. Tíz óráig nyitva vannak, de nem tudni, kik jönnek majd nyolc után, hacsak nem munkáltatói igazolással, találgatott a benzinkutas. Fél nyolckor a Városligetnél egy elszánt hölgy még rótta a futóköröket. A távolsági buszállomásnál mindössze négy utas árválkodott három taxis társaságában. Odébb három fiú cigarettázva állt körbe egy földre tett kólásüveget. Zárt a Tesco, egy ősz hajú férfi volt az egyetlen, aki bevásárlókocsival rohamozta volna meg az ajtót, de aztán észbe kapott, és egy nagyot legyintett.

A lakótelepeken fél nyolc után már nagy volt a csönd, csak egy egymásba karoló pár tért haza, és itt-ott feltűntek a kutyasétáltatók. Egyed Zoltán a belvárosban vezette pórázon két cane corso ebét. Ő családi házban lakik, de megérti, hogy az esti lefekvés előtt a panelból még ki kell vinni a szabadba a kutyákat. Fél nyolc tájt még jócskán lehetett látni párokat, magányos sétálókat az utcákon. Nyolc óra előtt azonban elfogytak az elkésők, nyolcra pedig mintegy varázsütésre kiürült az utca. A máskor este nyüzsgő Noszlopy utca kongott az ürességtől. Egy ételfutár motorozott még körbe, aztán semmi mozgás, de néhány ablakból szólt a zene.

Csirkebolti rablással indult a kijárási korlátozás

Élénk rendőri jelenlétet tapasztaltunk a városban a kijárási korlátozások első estjén. Az első gyalogos járőr 19 órakor jött szembe velünk a Tesco és a Pláza közötti sétányon, 20 órakor pedig egy rendőrautó gördült át a Kossuth téren, s a Teleki utca felől is feltűnt egy újabb gyalogos járőr. A legnagyobb rendőri csapatmozgásokat a Berzsenyi utca és a Kereszt utca sarkán láthattuk, hamar kiderült azonban, hogy itt egy bűnügyi helyszínelésbe csöppentünk. Nem sokkal korábban ugyanis valaki fegyverrel rabolt ki egy szárnyasokat forgalmazó húsboltot. Egy ott dolgozó hölgy az ablakon kihajolva tárgyalt a nyomozókkal, a háztömböt pedig szalaggal zárták le. A rendőrök átkutatták a közeli lépcsőházakat, de nem még nem tudni, hogy megtalálták-e az elkövetőt. A nyomozók a köztéri kamerák felvételeit elemzik, hogy elfogják a rablót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában