Járványügy Somogyban

2020.11.25. 14:00

Tesztelnek már pedagógust és szociális dolgozót is

Pénteken megkezdődött a szociális intézmények dolgozóinak tesztelése, hétfőtől pedig az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben folytatódott a szűrés.

Munkatársunktól

Fotó: TIBOR KOVACS

Somogyban is letesztelték a szociális intézmények, a bölcsődék, óvodák és általános iskolák dolgozóit. A lebonyolításért a fővárosi és megyei védelmi bizottságok és kormányhivatalok felelnek, a vizsgálatok önkéntes alapon történnek. A feladat eredményes végrehajtásához a kormány az orvosegyetemi hallgatók segítségét kérte, akik védőnők bevonásával végzik a mintavételt.

Somogyban 3 nap alatt 139 településen, 465 helyszínen közel 5500 embert teszteltek. Mindezt 49 orvostanhallgató 31 csoportban, védőnői és adminisztrációs személyzettel kiegészülve végezte.

Kaposváron hétfőn reggel 23 diák 12 munkacsoporttal állt neki a feladatnak. A reggeli eligazításon Neszményi Zsolt kormánymegbízott kiemelte, az intézményi célzott csoportos tesztelések célja a koronavírus terjedésének lassítása.

A kilences munkacsoport első helyszínén, a Nemzetőr Sori Központi Óvodában a kormánymegbízott is figyelemmel kísérte a munkafolyamatot.

– Minden elismerésem azoké az egyetemistáké, akik a járvány elleni küzdelemben a kórházakban, mentőszolgálatoknál és most a tesztelésben is hatékonyan részt vettek, valamint azoké a kórházi orvosoké, ápolóké, egészségügyi személyzeté, akik tavasz óta a frontvonalban kitartóan dolgoznak értünk – hangsúlyozta Neszményi Zsolt kormánymegbízott.

Fotó: Kovács Tibor

A Somogy Megyei Kormányhivatal közel 130 dolgozója segítette a felkészülést, és folyamatosan koordinálta a munkafolyamatokat.

Országszerte 16 ezer 691 helyszínen mintegy 370 ezer ember szűrését végzik el antigéngyorstesztekkel. A bölcsődékben 1742, az óvodákban 4381, az iskolákban 8694 helyszínen zajlik a tesztelés.

Minden kormányhivatal országszerte mintegy ezer mintavevő csapatot indított el, amely a hét öt munkanapján keresi fel az intézményeket. Az egészségügyi és szociális intézmények saját erőforrásaikkal végzik el a vizsgálatokat, utóbbiaknak a kormányhivatalok közreműködésével juttatják el a gyorsteszteket.

Az orvos- és egészségtudományi egyetemek harmad-, negyedéves fogorvosi és orvosi, harmad- és ötödéves gyógyszerészeti, valamint az első-, másodéves egészségtudományi képzésben tanulók is segítenek, ők veszik le a mintákat, és értékelik ki azokat.

A diákok ezért hétköznap napi 5000, hétvégenként napi 7500 forint adómentes díjazást kapnak. A hallgatók a két hét során szerzett tapasztalatokat kreditként beszámítják.

A szűrésen átesett dolgozó az esetleges pozitív eredményről köteles értesíteni a háziorvosát, és házi karanténba kell vonulnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában