levegőminőség

2020.11.11. 17:30

Mindenkinek jó, ha tiszta a levegő, Kaposváron még nincs gond

Több városban ismét romlott a levegőminőség. Három északkeleti településen egészségtelen volt a napokban a levegő a magas szállópor-tartalom miatt, ami kedvez a légúti betegségeknek, a koronavírus terjedésének is. Kaposváron a szennyezettség az egészségügyi határérték alatt van.

Góz Lilla

Több városban ismét romlott a levegőminőség. Három északkeleti településen egészségtelen volt a napokban a levegő a magas szállópor-tartalom miatt, ami kedvez a légúti betegségeknek, a koronavírus terjedésének is.

Kaposváron egyelőre manuálisan mérik a levegő minőségét. Az elmúlt napokban mért adatok alapján a somogyi megyeszékhelyen a levegő szennyezettsége az egészségügyi határérték alatt van.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap közzétett adatai szerint Sajószentpéteren, Kazincbarcikán és Putnokon minősítették egészségtelennek a levegőt. Emellett kifogásolt minősítést kapott Budapest, Székesfehérvár, Várpalota, Szolnok, Szeged, Salgótarján, Miskolc és Nyíregyháza levegőminősége.

– Nem okoz tüneteket a kültéri levegőminőség Kaposváron – mondta el Kovács Katalin, a város környezetfejlesztési igazgatója. Hozzátette: annak érdekében, hogy továbbra se legyen rosszabb a helyzet, a Fűts okosan kampány keretében a fűtés veszélyeire, a megfelelő tüzelőanyag kiválasztására, a tüzelőberendezések ellenőrzésének fontosságára hívják fel a lakosok figyelmét. Megjegyezte: az ipar után a fűtés a második leginkább levegőszennyező tevékenység. Kiemelte: a Life projekt keretében egy ökomenedzser szemléletformálással segít és a tervek szerint automata mérőállomást telepítenek jövőre Kaposvárra is.

– A levegő szennyezettségének hatására gyengül az immunrendszerünk és a romló állapot kedvez a vírusok terjedésének, akár a koronavírusnak is – mondta el Berta Gyula tüdőgyógyász. Hozzátette: éppen a vírus behatolási kapuja sérül a magas szállópor-koncentráció miatt és így könnyebben megfészkelnek az emberi szervezetben a bejutó kórokozók.

Berta Gyula megjegyezte: az égés során pedig szén-monoxid keletkezik, amely gáz mérgező, fejfájást, émelygést okozhat és a koszorúér-keringést károsítja. Kiemelte: a termelődő gáz szervezetünk oxigénellátását is akadályozza, a levegőben lebegő részecskék pedig asztmás rohamokat válthatnak ki. A különböző hatások gyengítik az immunrendszert és rákkeltőek.

Jövőre szigorítanak országszerte

Tilos lesz jövő év január elsejétől az avar és a kerti hulladék égetése. Kaposváron belterületen helyi rendelet szerint 2013 óta tilos égetni, külterületen is csak október 1-től április 30-ig napközben 9 és 17 óra között van erre lehetőség. A Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. háromhetente elviszi a házak elől a zöldhulladékot, egy-egy szállítás során egy köbméternyi, tíz zsák helyezhető ki a házak elé. Ezen kívül a levelek, fűnyesedék ingyenesen leadható a hulladékudvarban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában