járványügy somogyban

2020.11.12. 19:11

Tovább nőhet a betegek száma a megyeszékhelyen

Közzétette a friss szennyvíz adatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján. A vizsgált városok mindegyikének szennyvizében nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

Sonline

Pécs, 2020. május 14. A kormany.hu által 2020. május 14-én közreadott fotó a Jakab Ferenc professzor, a Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetõje által irányított, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában folyó virológiai kutatómunkát mutatja be. MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Árvai Károly

Az NNK 45. heti jelentése alapján várható, hogy rövid időn belül jelentősen megnő a koronavírussal fertőzöttek száma a megyeszékhelyen. Az összes vizsgált városban, így Kaposváron is emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben.

A népegészségügy úgy fogalmazott, a koncentrációváltozás tendenciája számos településen emelkedő, és bár több településen az elmúlt héten stagnálás tapasztalható a víruskoncentrációkban, az eredmények alátámasztják, hogy a járvány terjedése folyamatos, a tünetes és tünetmentes fertőzöttek száma az ország egész területén jelentős. Az egyéni felelősség szerepe továbbra is hangsúlyos a kockázatcsökkentésben – hangsúlyozták.

A szennyvíz vizsgálatát minden héten elvégzik a szakemberek, ezzel a tünetmentes vagy gyenge tünettel rendelkező fertőzöttekről is információt kapnak, hiszen ők is üríthetik a vírus örökítőanyagát, azonban a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában