ünnepek előtt

2020.12.23. 14:00

A koronavírusnál is fertőzőbb a vásárlási láz

Mintha nem is lenne járvány, úgy hömpölygött a tömeg a bevásárlóközpontokban és az üzletsorokon a karácsony előtti utolsó napokban Kaposváron. Sokan az utolsó pillanatokra időzítették az ajándékok és a sütés-főzéshez szükséges alapanyagok beszerzését. Az üzletek pedig akcióztak.

Góz Lilla

Már kora reggel is több kört kellett menniük az autósoknak, mire parkolóhelyet találtak a bevásárlóközpontoknál. Sokan most vásárolták meg a karácsonyi ételek alapanyagait.

– Ami nem romlandó, azt beszereztük már, de mindig kimarad valami, ami kell még a sütés-főzéshez, remélem az utolsó kört futjuk kedden –mondta türelmetlenül Kovács János, miközben felesége a kosarukba pakolta a szükséges élelmiszereket.

Nem csak az élelmiszer-áruházak környékén hömpölygött a tömeg, többen az utolsó napokra hagyták az ajándékok bevásárlását.

– Dolgozunk szerdáig, ezért ebédidőben próbálunk mindent beszerezni. Már csak egy-két unokatestvér van vissza, nekik pulóvereket veszünk – mondta az egyik vásárló.

Több üzletben már az ünnep előtt akciókkal csalogatják a vásárlókat. Az egyik ruházati boltban 30–70 százalékos leárazást tartottak. – Nagyon keresik a karácsonyi mintás felsőket, jól fogynak a vastag zoknik is és vannak, akik biztosra mennek és utalványt vásárolnak – mondták az üzletben. A tavalyihoz képest nem csökkent a karácsonyi forgalmuk.

– Az ünnepi ebédhez keresek valami csinosabb ruhát és hozzá fülbevalót – mondta el Gadácsi Dóra. Hozzátette: ugyanannyit költött ajándékokra, mint tavaly.

– Az idei sláger ajándékok a családokat összetartó játékok. A kirakós és a társasjátékok – mondta el Röhrigné Radvánszky Zsuzsanna, az egyik kaposvári játékbolt tulajdonosa. Hozzátette: átlagosan 5–10 ezer forintot költenek gyerekenként a vásárlóik náluk.

Hosszú a sor a piaci halbolt előtt

Befejeződött a lehalászás a somogyi tavakon. A járványhelyzetben kevesebb hal utazott nemcsak az itthoni, hanem külföldi piacokra is. Továbbra is a legtöbb a magyarok kenyérhalából, a pontyból fogyott.

Novembertől minden reggel feszültek a hálók a nagyberki halastavon. Szabó Attila halászmester elmondta: mindenki számára igazolást állítottak ki, hogy a kijárási tilalom esetén is el tudjanak indulni a hajnali órákban dolgozni.

– Minimális elmaradást tapasztaltunk az előző évekhez képest, külföldre egyedül Romániába tudtunk pontyot, kárászt, busát eladni – mondta lapunknak Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: beszűkültek az európai piaci lehetőségek, hazánkban pedig az éttermek bezárása miatt kevesebb halat tudtak értékesíteni. Idén a tavaikon 500 tonna halat neveltek, főként pontyot. Egyre több hal kerül a hazai asztalokra, de még mindig nem elegendő. Átlagosan 6,7 kilót eszik meg egy magyar évente, s 10 kiló kellene ahhoz, hogy a hazai piac eltartsa az ágazatot. A karácsonyi időszakban adják el a magyar haltermelés negyven százalékát.

Ezen a héten már hosszú sorok álltak a piaci halbolt előtt, nem egyszer a nagykapuig ért a vége.

– Az előző években már a karácsonyi előtti hetekben sorok voltak, most viszont kicsit megijedtek a vásárlók a tömegtől – mondta Kovács Csaba, a halbolt tulajdonosa. – A legtöbben a pontyot keresik, de egyre népszerűbb a lazac is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában