megmozdult a föld

2020.12.29. 17:35

A megye minden részén mozogni kezdtek a tárgyak

Egy áldozata is van a keddi, horvátországi földrengésnek, amelyet egész Magyarországon és Somogy megyében is érezni lehetett. A délben érezhető rengést követően, több, kisebb rázta meg déli szomszédunkat.

Koszorus Rita, Góz Lilla

Forrás: https://earthquake.usgs.gov

A helyi lapok beszámolói szerint kedd este, fél hét körül két újabb földrengés rázta meg a horvátországi Petrinja környékét, amelyek a mérések szerint 3,9-es erősségűek voltak.

Az MTI beszámolója szerint húsz sérültet vittek kórházba és egy gyermek meghalt miután a romok alá szorult. A földrengés epicentruma Petrinja városa közelében volt, ahol komoly károkat okozott a természeti katasztrófa.

Egy épület romjainál katonák Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3 erősségû földrengés volt Közép-Horvátországban.
Fotó: MTI/AP

A helyi sajtó beszámolói szerint elsősorban régi épületekben tett kárt a rengés, de a kórház egyik – nem biztonságosnak ítélt – szárnyát is evakuálni kellett Petrinjában.

Petrinja, 2020. december 29.
Egy épület romjai Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3 erõsségû földrengés volt Közép-Horvátországban. Egy gyermek életét vesztette, feltehetõleg többen megsérültek.
MTI/AP
Fotó: MTI/AP

 

 

A földrengés jóval erősebb volt, mint a hétfői, amely látszik ennek a helyi televíziónak élő felvételein is, amelyek megörökítették a félelmetes pillanatokat.

 

Mint arról már korábban írtunk a földrengést az egész megyében érezték.

Marcaliban egy húszméter magas torony lengett ki a földrengés miatt, számoltak be olvasóink a félelmetes élményről. Ható Anita, aki szintén az észak somogyi városban él, azt mesélte, hogy először csak a szék mozgott. – Azt hittem el fogok ájulni, mert olyan érzés volt, mintha szédülnék – mondta. – Annyira intenzív volt a rengés, hogy rögtön tudtam mi történik. A fallal együtt mozgott a radiátor is, elég durva volt.

Barcson is érezték a lökéseket, ott is a társasházakban volt a legintenzívebb a rengés. Egy olvasónk elmesélte: a családjával beszélgetett, amikor a kanapé mozogni kezdett. Mozgott a karácsonyfa, a csillár és a képek feldőltek a polcon. Az egész család az ajtószárfához futott, ahogyan azt a kataszrófafilmekben látni lehet.

Nagyatádon egy nagy morajlás előzte meg a szeizmológiai jelenséget. – Mozogtak a képek a falon, rezegtek az üvegek a polcon – mondta kérdésünkre Gerlecz László. Aki hozzátette: elég hosszúnak tűnt a rengés, habár igazából nem tartott sokáig. De volt olyan társasház is, ahol lepotyogtak a szekrények polcain lévő tárgyak és dísztárgyak törtek össze.

Nem csak a déli településeken, hanem a Balaton déli partján is észlelték a földmozgást. Posza Róbert fonyódi otthonában tartózkodott, egy műsor nézett a televízióban, mikor azt tapasztalta, hogy mozognak a polcok, bútorok és mindegyik helyiségbe a lámpák is. – Mindannyian nagyon meglepődtünk, később olvastuk, hogy Zágráb mellett volt földrengés és annak a hatásait éreztük – tette hozzá a fonyódi lakos. Farkas Gábor bélatelepi otthonába rohant haza, mert izgatottan hívta felesége az udvarról, hogy mozog az egész ház. – Remegett a konyhapult, kilengett a lámpa és a karácsonyi díszek, utána még sokáig azt éreztem szédülök – mesélte felesége.

Némethné Hegyi Bernadettet izgatottan hívta kislánya, hogy a balatonboglári otthonukban mozogtak a bútorok, lepotyogtak a karácsonyfa díszek. – Szerencsére nem ijedős a lányunk, Dalma, így nem volt se sírás, se nagy riadalom– tette hozzá.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szakembere megkeresésünkre azt közölte, hogy a következő napokban lesznek meg azok az eredmények, amelyek a földmozgás somogyi intenzitását mutatják.

Károkról nem érkeztek Somogy megyéből, közölte érdeklődésünkre a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában