karácsony

2020.12.25. 09:00

Adománygyűjtéseket szerveztek megyeszerte karácsony előtt

Megyeszerte szerveznek adományosztásokat a karácsony közeledtével. Sok településen az időseket lepi meg az önkormányzat szeretetcsomaggal.

Sonline, Kiss Kálmán

Marcaliban nemcsak a különféle segélyszervezetek, hanem magánszemélyek és jó szándékú emberek is összefognak és fáradtságot, anyagiakat nem kímélve próbálnak segítséget nyújtani az arra rászorulóknak. Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke is támogatott, felkarolt egy ilyen humánus kezdeményezést, melyhez helyi vállalkozók és magánszemélyek is csatlakoztak különféle adományokkal. A tartós élelmiszerekből, édességekből, és különféle ruhaneműkből álló csomagokat az alelnök saját maga szállította ki Horvátkútra, és segítőivel adta át az egyedülálló idős, beteg személyeknek, illetve a több gyermekes, rászoruló, roma családok számára, hogy a karácsony az ő számukra is boldogabbá, meghittebbé váljon.

Marcaliban a Katolikus Karitász is élelmiszercsomaggal kedveskedett az arra rászorulóknak. Az országos szervezet tíz csomagja jutott el a somogyi városba. Az egységes csomagok alapvető tartós élelmiszereket: étolajat, száraztésztát, kristálycukrot, lisztet, mézet, rizst és különféle konzerveket tartalmaznak. A dobozok egyenként 9-10 kilogramm súlyúak, értékük megközelítőleg 10 ezer forint. A legrászorultabbak kapták meg az ünnepek előtt az adományokat – mondta el Sávoly Andrea, a helyi önkéntes Karitász csoport vezetője. Ezen kívül – a Szent Erzsébet napi gyűjtésből befolyt pénzadományokból – további 21 csomagot is elkészítettek, melyet a városban élő idős, beteg, nehéz szociális helyzetű családok támogatására szánnak. Bár ez utóbbiak értéke alacsonyabb, mégis figyelembe véve a több évtizedes tapasztalatokat, ezeket is a hasznosság elve alapján állították össze, és ugyanúgy tartalmaznak étolajat, tésztát, cukrot, riszt, lisztet, szaloncukrot és gyümölcsöket is. Ezek a csomagok várhatóan több napra, esetleg hétre elegendő alapvető élelmet biztosítanak a rászorulóknak, akik a havi kiadásaikat tudják ez által csökkenteni olyan időszakban, amikor amúgy is megnövekedtek a rezsi költségeik, vagy esetleg éppen a koronavírus miatt veszítették el állásukat, vagy megélhetésüket. A járványhelyzetre való tekintettel és a biztonsági óvintézkedések megtartásával ezúttal a nyilvános átadást elkerülik a marcali karitász aktivisták is. A csomagokat a Római Katolikus Egyházközség látókörébe tartozó nehéz szociális helyzetbe került családok támogatása és az idősek egészségének védelmére érdekében külön-külön – a személyes kapcsolatokat minimálisra csökkentve – fogják átadni, illetve eljuttatni a karácsony előtt, hogy számukra is meghittebb, bensőségesebb legyen az ünnep ezekben a nehéz, embert próbáló időkben.

Vésén az önkormányzat vitaminbombát is ajándékozott a településen élő időseknek, akik szeretetcsomagot kaptak karácsonyra a település vezetésétől.

 

A Balatonlellei Polgárőrség már hétfő este megkezdték a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ajándékainak kiszállítását, amelyeket a szervezettel közösen gyűjtöttek össze. Húsz rászoruló család karácsonyát tették szebbé a nemes gesztussal.

 

Siófokon a városháza szájmaszkot oszt karácsonyig az arra rászorulóknak. Az önkormányzat tízezer védőeszközt oszt ki december 24-ig a Fő téren és a város forgalmas parkolóiban.

Karádon a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz akciójában gyűjtött ajándékokat osztották ki. Ezekből a helyi óvodás és iskolás gyerekek kaptak meglepetést közvetlenül karácsony előtt, így hozzájárulva a kicsik örömteli ünnepéhez.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=4172076909475798&id=168048369878692

A Cipősdoboz Akcióhoz a Somogyi Hírlap és a Mediaworks Zrt. is hozzájárult, hiszen lapunk is fogadta a felajánlásokat.

 

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/kedden-meg-varjak-a-raszorulo-gyerekeknek-szant-ajandekokat-3757798/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában