kötél

2020.12.27. 20:00

Árvízzel és összeomló házakkal küzdöttek meg

A koronavírus-járvány a kaposvári életmentők szokásos évzáró ünnepségét is meghiúsította.

Harsányi M.

A 42 tagú csapat azonban ragaszkodik a hagyományokhoz, s az idén is kitüntetik azokat a tagokat, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A TOP 100-díjasok listáját online rendezvényen hozzák nyilvánosságra.

– Az idén 88 riasztást kaptunk a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól, s további 21-et a társszervektől – összegzett Bodó László, a Kaposvári Tűzoltó és Életmentő Egyesület parancsnoka. – A rendőrségen kívül az Országos Mentőszolgálat kérésére is közreműködtünk a mentésekben. 2019-ben összesen 114 esetünk volt, az idén eddig 109, de még nem zártuk le teljesen az évet.

A kiemelt somogyi esetek között tartják számon a nyári villámárvíz pusztítását: házak, híd és út sérült meg, s az életmentők személy- és vagyonmentésben segítettek. Később sem hagyták magukra a bajbajutott somogyi családokat, a helyreállítási munkálatokból is kivették részüket a Kötél tagjai. Többek között félig összedőlt házat dúcoltak alá és a bontásra ítélt falakat bontottak az árvíz sújtotta településen.

Bodó László és csapata a tűz és műszaki mentéseken kívül eltűnt személyek felkutatásában is részt vett. A Mosoni-Dunán egy vízbe fulladt fiatalember holttestét találták meg, s több idősebb ember keresésébe is bekapcsolódtak. Idén 12 ilyen esetük volt.

A szokásostól eltérő feladatuk is akadt a kaposvári tűzoltó egyesület tagjainak: a desedai halpusztulásnál a busa tetemek gyűjtését végezték csónakokkal.

TOP 100: bevetésen száz órán át

A TOP 100 díjban azok részesülnek, akik az idén legalább száz órát töltöttek bevetésen vagy önkéntes munkában. Összesen tíz tagtársuk szerepel a 2020-as listán, ám a díjazottak neve a rendhagyó, év végi online rendezvényen derülhet csak ki. Bodó László elmondta: az idén három új tag csatlakozott hozzájuk.

– A járműpark fejlesztésen kívül 2021-ben a szertárunk korszerűsítését kívánjuk folytatni – mondta. – Idén kezdtük el a vaskeretes nyílászárók cseréjét műanyag, hőszigetelt ablakokra és ajtókra. A munkára csaknem kétmillió forintot fordítunk. Tagjaink bevetési ruhája összességében megfelelő minőségű, jövőre a felszerelés szinten tartására figyelünk. A napi feladatokon kívül nagy hangsúlyt helyeztek a szakmai feladatokra és a továbbképzésre: az önálló bevetésre jogosító vizsgát augusztusban tették le, s ezzel további egy évre hosszabbították meg az engedélyüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában