édes élet

2020.12.23. 20:00

Fagyigombócból is sok a harminc, hát még átdolgozott évből

A nevét viselő cukrászdát szinte mindenki ismeri a megyeszékhelyen; harmincadik idényét kezdi jövőre Neu József. A 64 éves kaposvári szakember szerint megpróbáltatásokkal teli éven vagyunk túl, ám a koronavírus-járvány alatt is rengetegen ragaszkodtak a hagyományos édességekhez.

Harsányi Miklós

– Nálunk időben lezajlott a nemzedékváltás. Hivatalosan már fiam, a 35 éves Neu Gábor áll a vállalkozásunk élén, ám a cukrászda világától nehéz elszakadni – mondta Neu József. – Tréfálkozva azt szoktam mondani az ifjú kollégáknak: se most, se később nem akarom osztani az észt. Elégedett vagyok, mivel évtizedeken át azt csinálhattam, amit szeretek. Szakismeret, szorgalom és előzékeny kiszolgálás: ezen a pályán szerintem elsősorban ez kell a boldoguláshoz. S aki egyszer ráérzett a szakma, a kereskedelem szépségére, az addig tesz-vesz a műhelyben, amíg ereje engedi. Egyelőre bírom energiával.

Fagyival alapozta meg cukrászbirodalmát. – 30 éve egy csoki-vanília fagyi 15 forint volt, ma már egy gombóc 300 forintba kerül – mondta. – Ahogy nőtt a forgalom, úgy léptünk előre. Előbb egy, aztán később három géppel dolgoztunk és egyre többen visszajártak a saját recept alapján készült fagyinkért is. A műhelyt kinőttük, épp az idén nyitottunk újabb cukrászdát. Arra mindig ügyeltem, hogy ne ragadjunk le egy szinten. Az újdonságok világéletemben foglalkoztattak, a kísérletezés előre visz. Ennyi év távlatából biztosan állíthatom: az állandó slágerek listáján a házi és a bécsi krémes, a csokis keksz kocka éppúgy megtalálható, mint az Ország, a Sacher vagy az Eszterházyi torta is.

Törökméztől és kakasnyalókától a bécsi krémesig

Neu József a kaposvári közgazdasági szakközépiskolában érettségizett, műszerésznek tanult, s később felsőfokú kereskedelmi végzettséget is szerzett. A rendszerváltás előtt az egykori megyei iparcikk kiskereskedelmi vállalatnál dolgozott ellenőrként. Barcstól Siófokig, s Marcalitól Fonyódig keresztül-kasul járta a megyét, s ruházati és műszaki boltok tucatjait kereste fel. Másodállásban a 80-as évektől kezdve édességet árult a vásárokban: heti váltásban Kaposvár, Dombóvár, Nagyatád és Mázaszászvár volt a program. Törökméz, krumplicukor, kókusz szelet és kakasnyalóka: az édességek rajongótábora már akkor széles volt, s a cukrászdanyitás után rohamosan bővült a termékkörük. A rendszerváltás idején egy autóalkatrész bolt helyén rendezte be birodalmát, s kezdetben lágy fagyira alapozta az üzletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában