vendégek nélkül

2020.12.09. 10:27

Házi szörp édesíti az életet

Jelentős pénztől eshetnek el a falusi turizmussal foglalkozók, mivel a bevételkiesést pótló állami támogatás nem mindenkinek jár. Csak azok kaphatnak segítséget, akik a november 11-e és december 10-e közötti foglalásaikat előre regisztrálták a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felületén.

Marosi Gábor

A Somogy Megyei Falu-Turizmus Szövetség adata szerint a megyében mintegy félszázan foglalkoznak falusi turizmussal, házanként átlagosan három szobát üzemeltetnek. Többek novemberben és decemberben is vártak vendégeket, a kormány intézkedései miatt azonban senkit sem fogadhattak, emiatt jelentős bevételtől estek el. Akik viszont az NTAK felületén regisztrálták foglalásaikat, azoknak az ezek után számított nettó bevétel 80 százalékát megtéríti az állam. Ám nem minden esetben. Azok a szálláshelyek, amelyek legfeljebb három szobát működtetnek és egyetlen dolgozót sem foglalkoztatnak, nem tudnak igényelni visszatérítést.

Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke megkeresésünkre elmondta; a foglalásokat nem kötelező felvinni a foglalási rendszerekbe. Ráadásul, akik a regisztrációs alkalmazásnak az egyszerűbb változatát használják, ők előre nem is tudják rögzíteni a vendégeket, csak akkor, amikor már elfoglalták a szállásukat – tette hozzá.

Az őrtilosi Tóthné Iváncsics Gyöngyi sem számíthat semmilyen támogatásra, hiszen egyetlen feltételnek sem felel meg. Pedig sok vendége lett volna az elmúlt hetekben. – Négy hétvégém esett ki – fogalmazott. – Novemberben az összes hétvégét lefoglalták három-három napra, de mindhiába. Még a korlátozás ellenére is volt, aki próbált szállást foglalni nálam nemrég, de én elutasítottam. Az a szerencsém, hogy nem ez a fő bevételi forrásom, mert ha csak ebből élnék, akkor nagy bajban lennék most – tette hozzá Tóthné Iváncsics Gyöngyi.

Keresztes Józsefné mosdósi szállásadó is csak magára számíthat ezekben a hónapokban. A vendégek után nem is tudna támogatást igényelni, hiszen novemberben és decemberben egyetlen foglalása sem volt, az utolsó vendégei augusztusban pihentek nála. A család húsz éve foglalkozik falusi turizmussal. A 2018-as és a tavalyi év kimagaslónak számított, de ilyen rossz évük, mint az idei, nem igazán volt. – Két apartmant meg is szüntettem – mondta Keresztes Józsefné. – Azokat most saját célra használjuk, egy faházat viszont meghagytunk, hogy ha újra lehet vendégeket fogadni, akkor azt majd ki tudjuk adni. Most inkább a házi készítésű portékáimmal foglalkozom. Csináltunk egy télikertet és próbálom értékesíteni például a szörpöket, lekvárokat. Erre álltam rá, pedig szerettük volna bővíteni a szálláshelyeket is, de a vírushelyzet miatt ezt elengedtük – tette hozzá Keresztes Józsefné.

Jórészt magukra számíthatnak ezekben a hónapokban

Mag Attila, a bárdudvarnoki Mag Tanya tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta; októberben fogadott utoljára vendégeket, novemberben és decemberben pedig egyébként sem tudott volna nála megszállni senki, hiszen felújítják a szobákat. – A Kisfaludy programban kaptunk támogatást – mondta Mag Attila. – Mind a hét szobával pályáztam és nyertem is hétmillió forintot. A beruházás már elkezdődött, ennek részeként megújulnak a fürdők, valamint a konyha, kicseréljük a járólapokat és a csempéket is. Megújuló energiát is használunk majd, ezért a belső elektromos hálózatot is korszerűsítjük. A felújítás része még a térkövezés és egy kültéri medencével is bővítjük a szálláshelyet. Nagyon örülök annak, hogy lehetett pályázni szobafelújításra, hiszen saját erőből ezt nem tudtam volna megcsinálni. Azt gondolom, hogy a szolgáltatás minőségét jelentősen emeli majd a fejlesztés – tette hozzá a Mag Tanya tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában