malac, virsli

2020.12.30. 11:30

Hiába a rendhagyó szilveszter, megkezdődött a roham a boltokban

Virsli, malac, kocsonyahús, pezsgő és lencse: kedden a somogyi vásárlók többsége már szilveszteri bevásárlókörútra indult. Azt mondják, bár a kijárási tilalom miatt az év utolsó napján elmaradnak a népes bulik, a jól bevált minőséghez és ízekhez azért hűségesek maradnak.

Harsányi Miklós

– Juh-, illetve műbelest, frankfurtit és előre csomagoltat is kínálunk virsliből – mondta Varga Józsefné, a porrogszentkirályi vegyesbolt üzletvezetője. – Szerintem legalább akkora lesz a szilveszteri forgalom, mint amilyen tavaly volt. Aki teheti, már a hét közepén bevásárol, a helybeli családok rendszerint egy kiló virslit kérnek. Van, aki olcsóbbat választ, más a drágábbat keresi, erősen pénztárcafüggő a szilveszteri menü.

A csurgói Coop Zrt. nyolc dél-somogyi településen kilenc boltot tart fenn. Gulyás Árpád elnök szerint a forgalomnövekedésen már most érezhető a szilveszter, s az olcsó virsli mellett a prémium kategóriás finomságoknak is megvan a kialakult vevőköre. – S bár a kijárási tilalom alapvetően átrendezi az ünneplési szokásokat, a vásárlók továbbra is kitartanak a hagyományos ízek mellett – mondta.

A kereskedők ezt tapasztalták a kaposvári nagypiacon és az egyik Berzsenyi utcai húsáruházban is, amely előtt kedden délelőtt hosszú sor kígyózott. Szájmaszkban, egymástól tisztes távolságban álltak a vevők, a sor vége a közeli elektronikai üzletnél volt.

Egy középkorú asszony sertéscombot, kocsonyahúst és tarját pakolt a kosárba, nagyjából ötezer forintot hagyott a kasszában. – Malachúst és levescsontot viszek haza – jegyezte meg György Sándor. – Hosszú évek óta ide járok, az idén pedig kifejezetten jó ötletnek tartom, hogy nem engednek be egyszerre sok embert. Így nemcsak biztonságos, hanem kényelmes körülmények között vásárolhatunk.

Ponekker László, a kaposvári Privát Hús Kft. tulajdonosa azt mondta: idén szilveszterkor az otthoni sütés-főzés kerül előtérbe. Töretlenül kedvelt a pecsenyemalac, a virsliből pedig már most csaknem 50 százalékkal több fogy, mint egy hónapja.

Csak célirányosan

– A vevők most jobban meggondolják, mire adják ki a pénzüket, célirányosan vásárolnak – hangsúlyozta Hodovánné Wéber Judit, az egyik fonyódi üzlet vezetője. – Szilveszterkor azonban szép forgalmunk van a juhbeles, a frankfurti és bécsi virsliből, a malachúst is keresik, akárcsak az elmaradhatatlan pezsgőt.

A megfizethető minőség kapós

A darabolt bőrös süldő, a comb, a tarja, a karaj, az oldalas kilója az idén 1299 forint, egy kiló műbeles virsli 1099, a juhbeles 1899 forint, míg egy kiló debreceni 1399 forintot kóstál.

Némethné Kovács Anita és kollégái kedden szinte megállás nélkül dolgoztak a Berzsenyi utcai húsüzletben. Ponekker László azt mondta: az idén számos vevő nemcsak a családjáról gondoskodik, hanem a nagyszülőknek, az idősebb rokonoknak is beszerzik a szilveszteri menü alapanyagait. Így aztán nem ritkán három-négy kiló húst is vásárolnak, de olyan is van, aki többször visszatér a boltba.

– Hosszú, ünnepi hétvége előtt állunk, csapatunk időben felkészült a szilveszteri rohamra – hangsúlyozta Ponekker László. – Ha mérleget kell vonni az elköszönő évről, akkor azt kell, hogy mondjam, 2020 a rendkívüli változásokról és a növekedésről szólt. Forgalmunk csaknem 10 százalékkal emelkedett, a meglévő partnereken kívül két új diszkontláncnak kezdtünk beszállítani, s közel 8,5 milliárd forint a bevételünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában