ajándék

2020.12.06. 17:30

Idén a legédesebb somogyi falu Magyaregres

Tizennégy család készítette el Magyaregres falut mézeskalácsból.

Góz Lilla

Tizennégy család készítette el Magyaregres falut mézeskalácsból. A református templom toronya mellett még a futballpályát is megmintázták a karácsonyi süteményből, amely a helyi ifjúsági házban látható.

Belépve a magyaregresi ifjúsági ház ajtaján egy óriási asztalon sorakoznak a mézeskalácsok. A házikók mellé hóember is került, de a templom is megelevenedik a karácsonyi süteményből. Cukormázzal borított fenyőfák, sütibabák csalnak mosolyt a látogatók arcára. – Egy hírlevélben vetettük fel, hogy mi lenne, ha elkészítenénk a falu mását mézeskalácsból és tizennégy család közreműködésével advent első vasárnapjára készültünk el – mondta el Kiss Réka, a Magyaregresi Gyermekekért Alapítvány alapítója. Hozzátette: felnőttek és gyerekek egyaránt sütötték a finomságot több kilónyi mézből és lisztből.

– A legifjabb alkotó, Laura a focipályát és az öltözőket mintázta meg mézeskalácsból – mutatta Hazainé Kozári Tünde, az alapítvány elnöke. Hozzátette: az ügyes kezű nagymamák is részt vettek a sütésben, több gyermek büszkén hozta az általa készített épületeket. A járványhelyzet miatt úgy rendezték be az ifjúsági házat, hogy az ajtóból is megtekinthető legyen a mézeskalácsfalu, sötétben pedig kivilágították. Sokan elsétálnak arra, hogy megtekintsék a mézeskalácsfalut. – Minden este egy fél órát sétálunk és mindig megcsodáljuk a a kiállított mézeskalácsokat, csodaszépek mind, nekem a kedvencem a templom épülete – mondta el az egyik lakó.

Minden nap más-más magyaregresi öltözteti ünnepi díszbe ablakát és a különleges adventi naptár nem csak az utcáról, hanem a közösségi oldalon is megtekinthető. Az alapítvány december ötödikén ünnepelte tizenöt éves fennállását, másfél évtizede dolgoznak azon segítsék a helyi gyereket. Tavasszal azt tervezik, hogy egy lakatfalat hoznak létre, amelyen a tizenöt év alatt született gyerekek monogramja és születési dátuma fog szerepelni.

 

 

Édes falvak nélkül idén

Minden évben Somogyban több település mása elevenedett meg mézeskalácsból. A járványhelyzet miatt azonban sokan döntöttek úgy, hogy idén nem készítik el. Kaposújlakon tavaly hatodszorra tizenöten sodorták, sütötték, valamint díszítették a mézeskalácsokat a Kaposújlaki Családi Kör Egyesület szervezésében. Miklósiban a falu ügyes asszonyai élethű másolatot készítettek a faluról mézeskalácsból. A húsz négyzetméteres édes makettnek mindenki csodájára járt a művelődési házban. Idén Siófokon sem készült el a város mézeskalács mása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában