tehetséggondozás

2020.12.07. 10:20

Ugródeszkát ad a program a hátrányos helyzetű diákoknak

Bár még nem érkezett el a továbbtanulási jelentkezések időszaka, mégis van olyan képzés, amelyre hamarosan pályázniuk kell a nyolcadikosoknak. A hátrányos helyzetű diákoknak ugródeszka lehet a Kaposváron csaknem húsz éve működő Arany János Tehetséggondozó Program.

Turbéki Bernadett

A járványügyi intézkedések miatt jelenleg ugyanolyan csendes a Klebelsberg Középiskolai Kollégium, mint a Táncsics Mihály Gimnázium, a veszélyhelyzet elmúltával azonban az AJTP-s (Arany János Tehetséggondozó Program) diákok is újra belakhatják a közösségi tereket.

A kifejezetten hátrányos helyzetű gyerekeknek szóló lehetőség a somogyi megyeszékhelyen a Klebelsberg Középiskolai Kollégium és a Táncsics Mihály Gimnázium együttműködésének köszönhetően érhető el csaknem húsz éve. A két intézmény az elmúlt időszakban majdnem félezer hátrányos helyzetű diáknak bizonyította már be, hogy ők is érvényesülni tudnak az életben.

– Három diplomával és két nyelvvizsgával büszkélkedhetek – mondta el lapunk érdeklődésére az AJTP-ben egykor végzett tanítvány, Péterfi Judit. – A geográfia és a tanítás lett a munkám és a szenvedélyem. Hiszek abban, hogy bárkik lehetünk, akik csak akarunk, kellő energia ráfordításával. Tudom, hogy mindez nem mindenkinek jelent nagy teljesítményt, de ahonnan én érkeztem, ott szinte csodával ér fel.

Az AJTP-s gyerekek a Táncsics-iskolába járnak, amit önmagában is egy kiugrási lehetőségnek tartanak. A kollégiumi tartózkodás pedig még a kaposvári gyerekeknek is kötelező, mert az ötéves program egyes részei ott valósulnak meg. Míg az iskolában az általános ismereteket és a tanulásmódszertant sajátítják el, addig a kollégium inkább a „tehetség”-re koncentrál. – Az önismereti és személyiségfejlesztő foglalkozásoknak nagy szerepe van abban, hogy a gyerekek később jobban boldoguljanak az életben – mondta Gálovics Edit, a Klebelsberg Középiskolai Kollégium igazgatóhelyettese. – Egy kudarcélmény helyes feldolgozása arra ösztönzi őket, hogy ne hagyják félbe, amit elkezdtek, ha akadályba ütköznek. Hozzátette: a gimnáziummal együtt a diákok hátrányainak kiegyenlítésén dolgoznak az öt tanév alatt, amelyből az első, egy felzárkóztatási időszak. Az AJTP támogatja, hogy a diákok egyebek mellett jogosítványt, ECDL-vizsgát tegyenek, nyelvvizsgát szerezzenek. A programba korábban, december 11-ig kell jelentkezni a speciális felvételi miatt.

Minden területen felzárkóznak

A Magyarországon egyedülálló tehetséggondozó program huszonhárom intézménypárban zajlik. Köztük gyakori a tapasztalatcsere. Mindegyik intézmény igyekszik a helyi sajátosságokat kihasználni, és arra építeni a saját programját.

– Kollégiumunkban a művészetek és a pszichológia kap hangsúlyt a program keretein belül, de számos, az intézményhez kötődő lehetőséget is kihasználhatnak a gyerekek – mondta Gálovics Edit, a Klebelsberg Középiskolai Kollégium igazgatóhelyettese. – Az utazások, a kulturális intézmények látogatása, és a tematikus hétvégék is a felzárkóztatásukat és a fejlődésüket szolgálja.

Fotóillusztráció: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában