veterán nagyszakállú

2020.12.18. 15:30

Mikulásként él már negyvenöt éve

Négy és fél évtizede már annak, hogy Resch János először bújt mikulásruhába. A piros kosztüm gyorsan az élete részévé vált, s ha lehet azt mondani, védjegye lett.

Koszorus Rita

Fotó: Tompos Gabor

Sokan ma már szinte csak a Mikulás bácsiként ismerik Balatonbogláron Resch Jánost. – Édesanyám mindig arra tanított, hogy kisfiam mindig egy kicsit több szeretetet adjál mint amennyit kapsz. Apám pedig azt mondta: inkább egy kilóval többet adjál fiam. Úgy érzem, hogy ekörül a kilónyi szeretet körül forgott az életem – kezdte mesélni Resch János, aki 1975-ben öltötte fel először a mikulásruhát a szövetkezetnél, ahol állásban volt. A dolgozók gyerekeinek adta át az ajándékot, de ma már ő sem tudja, hogyan maradt rajta a kedves szerep.

– Megmondom őszintén, már akkor is nagyon meghatottak engem a gyönyörű kacagó, ragyogó kis szemek és a meglepetés édes íze – idézte fel. Hozzátette: egy időben nagyon jó krampuszai voltak, de a gyerekek mindig megijedtek tőlük. Vagy húsz éve történt például, hogy váratlanul bejárta a környéket, és bekopogott egy 80 éves nénihez. Ahogy meglátta, sírva fakadt, aztán elmondta, hogy nála sosem járt a Mikulás. – A kérése pedig az volt, hadd üljön az ölébe és simogassa a szakállam és elénekelte a Hull a pelyhest.

Persze félelmetes dolog is történt. – A pártbizottság felkért Lellén, hogy a gyerekeknek adjam át a csomagokat. De nem volt szakállam, úgyhogy vattából készült és technokollal ragasztották fel. Ahogyan adtam oda a zacskónyi édességet, egyszer csak éles fájdalmat éreztem a derekam tájékán. Végül felsántikáltam egy terembe. Amikor letoltam a nadrágom, láttam, hogy tiszta vér. Valamelyik gyerek megszúrt egy tűvel, úgyhogy innen egyenes út vezetett az ügyeletre.

Resch János szerint a sok-sok élmény és a fiatalokkal való törődés a lélek fiatalságának titka. Azt mondta: minden közösségi feladatot azért látott el, mert ezek tették boldoggá. – Úgy érzem gazdag vagyok, de nincsenek csodálatos paloták, drága verdák, viszont vannak drága kincsek, itt bent a szívemben. Resch János boldogan él Balatonbogláron, szeretett városában, ahol 68 éve meglátta a napvilágot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában