szívből jövő szeretet

2020.12.04. 15:23

Szent Miklós elvarázsolta a kaposvári ovisokat

Különleges vendég érkezett pénteken a Lorántffy Zsuzsanna Református Óvodába. A gyerekek Szent Miklós püspökkel találkozhattak, aki elmesélte nekik a Mikulás legendáját és sok finomsággal kedveskedett.

Góz Lilla

Kikerekedett szemmel figyelték az óvodások Szent Miklós püspököt. – Piros az orra és a többieket vezeti, ő Rudolf – mesélt a rénszarvasokról a püspöknek Rónai Bella. Cserébe a piros palástos püspök elmesélte nekik, honnan ered a Mikulás kultusza Magyarországon. – Egy elszegényedett nemesembernek három lánya volt, akiket hozomány hiányában nem tudott férjhez adni, Miklós elhatározta, hogy segít rajtuk, de ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy arannyal telt erszényt dobott be a szegény ember ablakán, aki legidősebb leányát így tisztességesen férjhez tudta adni. Majd az elkövetkező években így tett a másik két lánnyal is – mesélte Máj Péter, aki ezúttal magára vállalta, hogy egy napra püspöki ruhát öltött.

Szent Miklós legendájának egy másik változata szerint a legkisebb lány éppen akkor tette a harisnyáját a kéménybe száradni, amikor Miklós püspök abba beleejtette az ajándékot. – Szeretném bemutatni a gyerekeknek, hogy honnan ered a Mikulás hagyománya és fantasztikus érzés látni a csillogó szemeket, ahogy várják a csodát – mesélte Máj Péter.

Az ajándékért cserébe pedig csengő hangjukon énekeltek dalokat a gyerekek. – Minden ünnepkört egy hosszabb előkészület előz meg, így tesszük örömtelibbé a várakozást a gyerekeknek és így megismerkednek Szent Miklós püspök legendájával. A gyerekek elkészítettek a szánt, amelybe az édességgel teli csomagok kerültek – mondta el Gelencsér Egonné, az óvoda megbízott vezetője. Hozzátette: mikor eltűntek a szánkók az ablakokból, már izgatottan számolták az ovisok a napokat mikor érkezik hozzájuk a Mikulás.

A püspöki ruhát, a palástot és a süveget is az óvónők várták, valamint a házát is ők készítették el. – Nem az ajándékon van a hangsúly, hanem az érzéseken, hogy kapunk valamit és az szeretetből jön – jegyezte meg az óvoda vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában