idényzárás

2020.12.11. 19:30

Telelőtóba csúszdázott a zsippói ponty

A Zsippón pénteken lehalászott ponty és amur egy részét a mihálypusztai telelőtavakba telepítették a halászok. A teherautó négyszer fordult, s összesen 50 mázsa halat szállított. Ez volt az idényzáró munka, s a csapat már megkezdte a 2021-es szezon előkészítését.

Harsányi Miklós

– Ez az idei utolsó fuvar – mondta a 32 éves Pitz Krisztián, aki a mihálypusztai tóhoz hozta a halszállítmányt. A borongós, nyirkos időjárás a tóparton még cudarabb volt. Egy fuvarral csaknem 12 mázsa halat hoztak, a csapat kora reggel indította a napot, végig gördülékenyen zajlott a munka. Ahogy beért a teherautó, pillanatok múlva már az egy-két fokos vízbe csúszdáztak a 1,5-2 kilós pontyok, amurok. Mihálypusztán öt telelő tó található, nagyjából három ezer négyzetméter a vízfelület. A fiatalember édesapja, Pitz András egyéni vállalkozó szerint bár a koronavírus-járvány miatt nem lehet elfelejteni a 2020-as idényt, ám a halászok más okból is jó ideig megemlegetik. Problémát okozott a drága a takarmány, a halár hullámzása sem kedvezett az ágazatnak. A szakember, aki három és fél évtizede dolgozik halas szakmában, pillanatnyilag a szőlősgyöröki tavat kezeli.

– A családunkban többen foglalkozunk haltermeléssel, összedolgozik a csapat, jó az összhang – mondta Pitz András. – A közepesnél gyengébb évet zárunk, a 16 hektáros szőlősgyöröki tavunkról elsősorban pontyot szállítottak el, de volt amur és a ragadozók közül süllő és csuka is. A hal zömét horgászegyesületek rendelik meg, ez a gyakorlat hosszú évek óta működik. Szerintem alapvetően attól működik jól a szakmai kapcsolat, hogy valamennyi vevőnket becsületesen kiszolgáljuk. Bár a tóparti munkát, s ezzel együtt az évet pénteken lezártuk, a 2021-es tervezést már megkezdtük. Lehetőségeinkhez képest fejlesztjük a vállalkozást.

Idén egy traktort vásároltak, s jövőre nagyjából másfél millió forintot fordítanak a gátak karbantartására. Összességben 1,8 kilométernyi területet érint a munka, s ezen kívül közel ötmillió forintért egy új halőrházat is építését tervezik.

Zökkenőmentes halasítás

A horgászegyesületek megyei szövetségéhez – 16 972 fővel – 52 egyesület tartozik. Szabó János elnök pénteken azt mondta: 2021-ben folytatni kívánják a halasítást Somogyban. S az online területi rendszerrel kapcsolatos új feladatokat januártól zökkenőmentesen akarják megoldani. György Martin, a szervezet kaposvári irodavezetője közölte: a MOHOSZ támogatásával három nyaras pontyból 16 292 kilót telepítettek a szövetség kezelésében lévő vizekre, ezen kívül 413 kiló süllőt valamint 1055 kiló kétnyaras pontyot is kihelyeztek, míg keszegből 1100 kilót. A Dráva, az Ó-Dráva valamint a Rinya és a Deseda-patakot is érintette a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában