fotók

2020.12.07. 17:30

Új mesterekkel gazdagodott Somogy

A koronavírus-járvány sem tudta akadályozni a szakemberek képzését Somogyban, sőt a járványügyi előírások betartásával a résztvevők sikeres mestervizsgát tettek a közelmúltban a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál. A mesterek kinevelése enyhíthet a megyei munkaerőhiányon is.

Kovács Gábor

A mester, mint fogalom évszázadok óta a minőséget, a szakma magas rangját jelenti, és a mestervizsgáztatásnak komoly hagyományai vannak Magyarországon. Nem csupán a tradíciók, hanem a kor követelményei is fontossá teszik, hiszen a hagyományokon alapuló munkaszereteten és tiszteleten túl egy szakma mestere a modern berendezések, technológiák ismeretét is elsajátítja.

– A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elkötelezett híve a gazdaság igényeinek megfelelő, minőségi szakember-képzésnek – mondta Thurzó-Nagy Ágnes, a SKIK sajtóreferense. – Ezt a célt szolgálják a kamaránál folytatott mesterképzések és mestervizsgák, melyeket a járványhelyzetben is meg tudtunk szervezni és le tudtunk bonyolítani.

A kaposvári Németh Anita 1996 óta dolgozik fodrászként, egy kitérőt tett Olaszországba, és az ottani trendeket is elsajátította. Gyermekkori álma volt, hogy fodrász mester legyen. Szerinte a tökéletesség nem létezik, de ki lehet hozni magunkból a legjobbat a szépségiparban is, ha stílust és a kreativitást viszünk a munkába.

– Nem volt könnyű elérni a mester szintű teljesítményt, tanulni kellett rá és gyakorolni – ismerte be. – Az hatalmas elismerés, amikor valakit a szakmájában mesterré választanak.

Kelemen Gábor autóelektronikai műszerészt a családja, a párja és munkahelye is támogatta a mesterré válásban. Tizenkét éve foglalkozik autókkal.

– Mindenképpen le akartam tenni a mestervizsgát, a követelmények teljesíthetők, de felkészülést igényelt – mondta az újdonsült mester. – Számomra fontos, hogy a következő generációknak átadhassam a tudásom, oktathassak. Az autóelektronikai műszerész hiányszakma lett. A következő nemzedék a digitalizáció szülötte, de kevesen indulnak el ezen a pályán. Pedig szükség van a jó szakemberekre, főként a diagnosztika területén, vagyis a hibák megállapításában, ami nem könnyű, hiszen rengeteg elektronikai berendezést helyeznek el a mai autókban.

Megújult mesterkövetelményeket teljesítettek

Augusztus végén a megújult mesterkövetelmények alapján három szakmában – fodrász, autószerelő, autóelektronikai műszerész – indított mesterképzéseket a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara. A 11 mesterjelölt az elméleti és gyakorlati szakmai ismereteken túl pedagógiai és vállalkozásvezetési ismeretekben is részesült. A mestervizsgák november 28-29-én, illetve december 5-6-án zajlottak le, ezt követően adták át a mesterleveleket. Az átadón a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett kizárólag a mesterek és a vizsgabizottság elnöke és tagjai vehettek részt. Gallyas Szilárd, Kelemen Gábor, Nemes Ferenc, Sári Csaba, Szélig Viktor autóelektronikai műszerész mester, Németh János, Mirbach Viktor László és Tavas Gábor autószerelő mester, Németh Anita, Peringer Anita, és Törő Linda fodrász mester lett a képzés végén.

Fontos az utánpótlás nevelése

A mesterek tisztában vannak vele, hogy a feladatuk az is, hogy szakmájukat, hivatásukat tovább örökítsék az utánuk jövő nemzedéknek. A duális képzés bevezetése óta az utánpótlás nevelésében nagyobb súly és felelősség hárul rájuk, mert a szakképzésben tanuló diákok gyakorlati képzése nem az iskolákban, hanem a vállalkozásoknál valósul meg. A jövő szakemberei a példát mutató mesterektől tanulják meg a szakma fortélyait és szeretetét, az elkötelezettséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában