meditáció

2020.12.20. 20:00

Végtelen nyugalom tölti el, ha mandalát készít

Nyolc éve egyre nyugodtabbnak érzi magát a nagyatádi Tóth Anita. Az óvónő ugyanis pont ennyi ideje szeretett bele a mandalákba és azok késztésébe. Azóta az óvodásokra is folyamatosan pozitívan hat az óvónőjük alkotókedve.

Turbéki Bernadett

Nyolc éve egyre nyugodtabbnak érzi magát a nagyatádi Tóth Anita. Az óvónő ugyanis pont ennyi ideje szeretett bele a mandalákba és azok készítésébe.

– Egy „tudatos” csoport tagjaként találkoztam először a mandalákkal úgy nyolc évvel ezelőtt – mondta Tóth Anita. – Három évvel ezelőtt Boros Bettitől tanultam meg az alapokat egy háromnapos tanfolyam keretében, ő eleinte CD lemezekre festett és üvegre – mesélte a kezdeteket az óvónő, aki szintén az üvegre festés technikáját sajátította el, amely a kilencvenes évektől már hazánkban is divatos alkotási technika.

Anita lakásában, bárhová néztünk, mandalákat láttunk. Még nagynénje kör alakú, bekeretezett horgolt terítője is a mandalák világát idézi a sok saját készítésű alkotással teli szemközti falon.

– A mandala magát az életet jelképezi, ahogy megszületünk, élünk, kör alakúak a sejtjeink, a vér is körbe áramlik bennünk, ahogy az egész életük egy nagy körforgás része – mondta az óvónő, aki úgy érzi, mérhetetlen nyugodtság és életöröm szállja meg, amikor mandalát készít. A színtelen üvegmatrica-festék alapot szórja be színes homokkal és díszíti ékszerkövekkel.

– Az energia megkívánja, hogy csak minőségi munkát adjak ki a kezemből – tette hozzá Tóth Anita. – Minden csakrának megvan a maga színe, ami hat rá, amivel erősíthetjük a jól megválasztott mandala segítségével. Találkoztam olyan meddő párral, akiknek készítettem mandalát, és egy év múlva boldogan újságolták, hogy megfogant a babájuk. Lehet, hogy ebben az alkotásomnak is volt talán egy kis szerepe – mesélte egyik élményét az óvónő. – Azt vettem észre, hogy a mandala jól hat a gyerekek magatartására és lelki világára is az óvodában. Eleinte nem vittem közéjük a hobbimat, de később látták a közösségi oldalamon, hogy mivel foglalkozom. Soha nem erőltettem a gyerekekre a mandalakészítést, de megfigyelhető náluk, hogy ha mandalát színeznek, nyugodtabbak lesznek és koncentrálttá válnak – mondta Tóth Anita, akinek jelenleg a rózsaszín a legaktuálisabb színe, mert ez a szívcsakra és a szeretet energiájának megjelenítési formája.

A nagy titok

Mandala. Az indiai szanszkrit nyelvben a kör, az ív, a körszelet, a korong szavakra használt kifejezés. Más vélemény szerint az elmével is kapcsolatba hozzák. Többet jelent, mint egyszerű geometriai alakzat. A buddhista és hindu kultúrában hatalmas szimbolikus jelentéssel bír. A mandalákról úgy vélik, a világegyetem különböző aspektusait képviselik. Kínában, Japánban, Tibetben a meditáció és az imádság szimbólumaként tartják számon leginkább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában