fotók

2020.12.01. 09:00

Zabimádó cukiság: kis alpaka született a szarvasfarmon

Szüleitől még alig-alig mer elszakadni, ezért inkább csak körülöttük ugrándozva legelészik, s ismerkedik a világgal Bianka. A mindössze két hónapos alpaka a bőszénfai vadgazdálkodási tájközpontban éli mindennapjait, olykor az emuk elnyomásában...

Góz Lilla

– Amigó, Blanka, Bianka gyertek – hívogatta gondozója az alpakákat a reggeli etetéshez a bőszénfai tájközpontban. A szülők láthatóan bátrabban, de barna színű kicsinyük még félve közeledett az etető felé. Mikor viszont látta, hogy biztonságban van, kedvenc csemegéjét, a roppantott zabot elkezdte habzsolni.

Két hónapja született a kis alpaka, ám odáig nem is látszott, hogy új jövevény érkezik. – 2017-ben kaptunk ajándékba egy holland tulajdonostól egy alpaka csődört. Megkedveltük a barátságos és tiszta állatot, ezért másfél évre rá vásároltuk meg Amigót és Blankát, később pedig kiderült, hogy a pocakjában egy pici növekszik – mondta el Nagy János, a bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont vezetője. Az alpakák másfél éves korukra lesznek ivarérettek és szeretnék, ha Bianka is anya lenne a jövőben, az elsőként érkező csődörnek már kinézték.

Nagy János megjegyezte: a Dél-Afrikából származó teveféle jól tudott alkalmazkodni a hazai klímához, a nyári napokon néha melegük van, de a fürdést és locsolást nagyon szeretik. – Olyanok, mint a kecses óriási plüssállatok, nagyon kedvelik a látogatók is – mondta mosolyogva Nagy János. Bőszénfán csacsiból sincs hiány, szamárállományuk is kétszáz fölé emelkedett, hidegvérű csikókkal is gazdagodtak, s a szarvaslétszám is folyamatosan növekszik tél elején.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában