összefogás

2021.01.31. 14:00

A praxisközösség több munkát, de több pénzt is hozhat a háziorvosnak

A kormány az alapellátásban működő orvosok együttműködését erősítené, mégpedig svájci minta alapján létrehozott praxisközösségekben. Így kevesebb orvos több beteget tudna ellátni a vidéki körzetekben, ahová kevés orvos jelentkezik. Az elképzelések szerint a közösséghez való csatlakozás meghatározná a háziorvosi béremelés mértékét.

Kovács Gábor

Februártól nyugdíjba megy a Somogyfajszon rendelő háziorvos, aki hétfőn, szerdán és pénteken fogadta a betegeket. Kedvelték a helyiek, több kártyája volt, mint ahány lakosa a falunak, hiszen Pusztakovácsiból és Kürtöspusztáról is sokan választották háziorvosnak. De a Marcaliból átjáró doktornő nyugdíjba készül, és nem egyszerű a pótlása.

– Körbetelefonáltam a környékbeli orvosoknak, de mindenki leterhelt, senki nem vállalta a feladatot – mondta Sall István polgármester. – Végül a niklai háziorvos fogadta el a helyettesítést, de ő már idős, a 70. életévén is túl van.

A településvezető szerint a praxisközösség segítséget jelentene az elárvult körzeteknek, de attól tart, hogy ebben a formációban még több munkaóra jut egy orvosra, így tovább növelve a terheiket. A kormány szerint a háziorvosok is részesülni fognak az orvosi béremelésekről, ám náluk az emelés mértéke attól is függ­het, hogy szorosabb, vagy lazább praxisközösséget vállalnak. Az elképzelések szerint teljes egészében megkapja a béremelést, aki csatlakozik. Ha lazább formát választ, akkor az orvosi bértábla szerinti különbözet nyolcvan százalékát kapja, ha pedig egyáltalán nem vesz részt praxisközösségben, akkor a különbözet harminc százalékával emelik a fizetését.

Egyre több a betöltetlen vidéki körzet, és a kormány betömné a lyukakat, mutatott rá Antal László, kaposfői háziorvos. A csoportos praxis, mint közösség már eddig is működött Kaposfő, Kiskorpád, sőt Berzence környékén. Ez azt jelenti, hogy a háziorvosok közösen választanak gyógytornászt, vagy mondjuk kardiológiai konzulenst. A praxisokat ezáltal szakmailag magasabb szintre lehet emelni – magyarázta.

– Az együttműködést lehetne szorosabbá és szervezettebbé tenni, ez előrelépést jelentene a betegek érdekében – mondta Antal László. – A béremelésről én azt tanácsoltam a kollégáknak, írja alá mindenki, hogy együttműködünk egymással, de azt látni kell, hogy a szándék nem fog rohamtempóban megvalósulni. Ám az kétségtelen, hogy az egészségügyet átalakítják majd az alapellátás szintjén is.

Még nem látjuk pontosan, hogy mit jelent majd a praxisközösség, mert még nincs minden teljesen lefektetve a jogszabályokban, felelte érdeklődésünkre Dús István, kiskorpádi háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara Somogy megyei elnöke. Úgy gondolja, hogy valamilyen szinten elfogadta a háziorvosi társadalom, hogy változtatni kell, de hogy hányan fognak belemenni a 100 vagy a 80 százalékos praxisközösségi együttműködésbe, azt nem tudja megmondani. Azonban jelenthet nehézséget az együttműködésben, hogy a háziorvosok korfája elöregedőben van, és megújítani valamit egy zömében nyugdíjas korosztályú gárdával nem könnyű.

Nagyon készülnek az oltásra, de még keveset tudnak

Kicsit zavaró, hogy a médiából kell tájékozódni a védőoltások terén a legfrissebb fejleményekről, mint a szakmai oldalakról – mondta a koronavírus-járványban betöltött szerepükről Antal László. Arra készülnek a háziorvosok, hogy előbb-utóbb oltani fognak, bár hivatalosan úgy hangzott el, hogy vagy az oltócsoport vagy a háziorvosok. Úgy tudja, hogy a megyei oltóközpont hétfőn ülésezett, mint grémium, de ennek eredményéről még nem tudni. Most nagyon úgy tűnik, hogy a védőoltások beadásának gyakorlati megvalósulása majd a háziorvosi körzetekben lesz, de ennek a feltételrendszerét még nem ismerik az érintettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában