gyorsan vitt ige

2021.01.04. 19:30

A „száguldó” plébános nem térít, csak mesél

Beül az autójába, beköti az övét, gyújtást ad, és már indul is a gondolatmegosztó, tizenegy perces felvétel. Váron István atya miközben fut mögötte a táj, a legkülönfélébb dolgokról igyekszik informálni hallgatóságát, a tőle megszokott könnyed természetességgel.

Turbéki Bernadett

Első videóját egy héttel karácsony előtt vette fel, majd megosztotta az interneten. Akkor kétszázötvenen lájkolták a felvételt, amelynek azóta folytatása is akadt: eddig tíz videó készült.

– Bevallom, az ötlet nem teljesen a sajátom – mondta Váron István, akit csak Isti atyának hívnak Kaposváron és környékén. – Egy ismerősöm készített út közben felvételeket, amelyeken beszélt. Tetszett a mozgó háttér adta dinamika, és szimpatikus volt a természetessége: az, hogy nem egy beállított videót látunk. S mivel jómagam is sokat szoktam útközben gondolkodni, úgy éreztem, talán tudnék érdekes információkat megosztani másokkal, miközben éppen tartok valahova. Arra törekedtem, hogy a hallgatóságnak könnyen befogadható, frappáns és rövid gondolatokat fogalmazzak meg tíz percben, mert tudom, hogy hosszabb felvétel megtekintésére nem szánják rá magukat.

– Nem célom a meggyőzés, a videók az ismeretterjesztés jegyében készültek – tette hozzá Isti atya. – Azt szeretném, hogy valamiről plusz információt szerezzenek általam, mély­üljön a hitük azoknak, akik nyitottak rá. Olyan gondolatokat osztok meg, amelyeket azok is szívesen megnéznek, akik nem járnak templomba. Egy hosszabb úton akár négy téma anyagát is fel tudom venni. Fontos, hogy mindig céllal menjek valahová, miközben forog a felvétel – mondta a száguldó plébános, aki szerint nemcsak Somogyban nézik a rövidfilmjeit.

Jobban figyel

Váron István atya saját bevallása szerint eddig szeretett „igyekezni” autójával. Ám amióta forog a felvétel, jobban koncentrál a vezetésre. – Úgy érzem, egy másik dimenzióba kerülök, és emiatt jobban kell koncentrálnom, átalakult a vezetési stílusom: már nem hajtok annyira, mint korábban – mondta, Isti atya, aki tervezi, hogy más jellegű videókat is készít majd. Amolyan ki-kicsoda? készülne a közösség tagjaival, akiket ily módon kíván egymásnak bemutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában