többnyelvűség

2021.01.07. 14:00

Ahány nyelv, annyival több álláslehetőség

A Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) ingyenes nyelvtanulási lehetőséget kínál csaknem 930 diáknak. A somogyi vállalkozásoknál ugyan nem jelent automatikusan magasabb fizetést a biztos nyelvtudás, de nélküle sok esetben esélye sincs a munkakeresőnek.

Harsányi Miklós

Fotó: LANG ROBERT

– Aki informatikával akar foglalkozni, az tanuljon meg jól angolul – mondta Jóföldi Endre, a 35 dolgozót foglalkoztató kaposvári Precognox Kft. ügyvezető igazgatója. – A felvételi során ez az egyik fő követelmény. A jelentkezők online nyelvvizsgát tesznek, s nagyjából biztos középfokú tudásra van szükség ahhoz, hogy teljesítsék az elvárásokat.

A kaposvári Fusetech Kft. csaknem 300 dolgozót foglalkoztat, s nagyjából 40 munkatársnál alap a biztos nyelvtudás. Az 50-50 százalékban francia-német tulajdonú ipari vállalatnál angolul és németül egyaránt beszélnek, de a cégen belüli hivatalos nyelv továbbra is az angol. Gazdag Viktória, HR-vezető megkeresésünkre elmondta: pozíciófüggő, hogy kitől, milyen szintű nyelvtudást várnak el. – Az nem jelent automatikusan magasabb fizetést, ha valaki több nyelven beszél, de felvételikor figyelembe vesszük – tette hozzá Gazdag Viktória. A mérnököktől és beszerzőktől éppúgy megkövetelik a nyelvismeretet, mint a minőségbiztosítási szakemberektől. Angolul változatos témakörökben zajlik a kommunikáció: a rendelés egyeztetésétől kezdve a technológiai változásokon át a logisztikai teendőkig szinte mindent idegen nyelven tárgyalnak. Kiemelte: nem elég a vizsga, szükség van az ismeretek folyamatos szinten tartására. Erre a közelmúltig kétféle lehetőséget biztosítottak.

– A csoportos oktatáson kívül – ha valaki igényelte – egyénileg is fejleszthette a nyelvtudását – hangsúlyozta Gazdag Viktória. – A cég állta ennek a költségeit. Tavaly 25-en frissítették fel tudásukat, ám a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt ez a továbbképzési lehetőség. Ám mivel fontosnak tartjuk a szakmai ismeretek, illetve nyelvtudás gyarapítását, ahogy lehetőség nyílik, újra folytatni kívánjuk a programot.

A KSZC ingyenes nyelvtanulási lehetőséget kínál közel 930 diáknak. A 2022-ig tartó projektben összesen hét tagintézmény vesz részt Kaposváron, Kadarkúton, Nagyatádon, Barcson és Tabon. A jelentkezők angol, német és francia nyelvből fejleszthetik meglévő tudásukat vagy az alapoktól kezdhetik a tanulást.

 

Nem elég megtanulni, gyakorolni kell

– A középfokú végzettségűek is jól teszik, ha legalább egy idegen nyelven megtanulnak kommunikálni – emelte ki Vida Péter, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei társelnöke. – A friss diplomások általában angolul, németül, franciául vagy spanyolul tanultak, s újabban egyre többen érdeklődnek az orosz nyelv iránt. Az azonban lényeges: legyen szó bármilyen szintű nyelvtudásról, fontos a gyakorlás, az, hogy a fiatalok rendszeresen olvassanak, beszéljenek vagy idegen nyelvű filmet nézzenek.

Csajághy Gábor, a kaposvári cukormanufaktúra kereskedelmi és értékesítési igazgatója érdeklődésünkre közölte: német az anyagcégük, ezért kezdetben a német nyelv volt a fontos, manapság azonban többnyire angolul beszélnek. A továbbképzés költségeit fizeti a cég, évente 3–4 kolléga vesz részt a tanfolyamon. A nyelvtanár korábban kijött a céghez, a Covid-járvány miatt azonban most online oktatásra van lehetőség. S ha igény van rá, 2021-ben is jelentkezhetnek a munkatársak.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában