előremutató tervek

2021.01.11. 09:00

Csokkal érik be idén a munka gyümölcse

Tölgyesi Andrásék december 13-án költöztek be az új otthonukba, melyet a családi otthonteremtési (csok) támogatás segítségével tudtak felépíteni. Kedden a küszöböket rakták fel, sok munka hátravan még, mert egy házon mindig akad csinosítani való, így hosszú időre elfoglaltságot biztosít.

Kovács Gábor

A fiatal apa elve, hogy tanulással és munkával lehet előre jutni az életben. A Batéból származó pár mindenképpen a falujában akart letelepedni. A 33 éves férfi jelenleg Kaposváron dolgozik, de nem akart a városban élni a családjával. Sem külföldön maradni, mert ott is dolgoztak korábban.

– Már eleve azzal a céllal mentünk külföldre, hogy végül Batéban szeretnénk letelepedni és családot alapítani. Külföldön teremtettük meg az indulás feltételeit, de mindenütt spórolással és kemény munkával – emlékezett a férfi, aki jelenleg home office-ban dolgozik a családja mellett. – Hazajöttünk, aztán hamarosan megvettük ezt a házat. Közben megszületett a két kisfiam, a nagyobbik most három és fél, a kisebbik másfél éves. Ekkor léptek életbe a támogatási lehetőségek, a csok és a babaváró hitel. Nekünk kapóra jött, mert kezdettől fogva három gyermeket terveztünk. Akik úgy gondolkodnak, mint mi, azoknak a fiatal pároknak ez a támogatás nagyon kedvező.

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán bejelentette, hogy a széles körű otthon­teremtési rendszer januártól újabb elemekkel bővült. Ismertette, hogy a megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülők a gyermekük életkorától függetlenül vehetik igénybe az otthonfelújítási támogatást és kölcsönt. Az is új fejlemény, hogy az örökbefogadó családok is részesülhetnek az otthonteremtési támogatásokban.

2021 sok magyar családnál bizonyosan a lakásfelújítás éve lesz, mert januártól hárommillió forintos otthonfelújítási támogatás, februártól pedig kedvezményes otthonfel­újítási kölcsön is segíti a családok otthonteremtési terveit. A legfeljebb 3 millió forintos otthonfelújítási támogatás azoknak a legalább egy gyermeket nevelő vagy váró családoknak szól, amelyek meglévő otthonukat szeretnék korszerűsíteni. A támogatásból a kiadások teljes összegének maximum fele finanszírozható, anyagköltségre és munkadíjra fele-fele arányban.

 

Érdemes tanulmányozni a rendeleteket

Mondhatjuk, hogy alaposan megsokasodtak a családtámogatásokkal kapcsolatos jogszabályok karácsony után, ezért, aki belevág a kedvezményes lakásfelújításba, érdemes részletesen tanulmányoznia a szöveget. A február 1-jétől elérhető, lakásfelújítási célú kamattámogatott jelzáloghitelre vonatkozó rendelet és a felújítási támogatásról szóló rendelet is módosult. Utóbbi részeként az elvált vagy különélő szülőkre, a napelemes rendszerek telepítésére vagy cseréjére, a nagykorúak bentlakására és a támogatható munkálatok listájának bővítésére vonatkozó módosítások is megjelentek a Magyar Közlönyben.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában