szolgálnak és védenek

2021.01.25. 14:00

Egy igazi csapat várja a rend leendő őreit

Megyénkben a rendvédelmi területen biztosított a szakmai utánpótlást. Somogyban 2019-ben huszonöten, tavaly csaknem negyvenen jelentkeztek tűzoltónak.

Harsányi Miklós

Büntetlen előélet és kifogástalan életvitel, cselekvőképesség, s legalább középfokú iskolai végzettség: a leendő tűzoltókkal szemben ez is elvárás. A félévente induló tanfolyamokra a szigorú egészségügyi, fizikai és pszichológiai követelményeknek megfelelő jelölteket lehet beiskolázni.

– Különböző gyakorlatokkal, például futással és erőnléti feladatok teljesítésével kell bizonyítani a fizikai alkalmasságot – tájékoztatott Óvári Timót, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. – A pszichikai alkalmassági vizsgálat különböző személyiség-, intelligencia-, és figyelemtesztekből áll. Az egészségügyi alkalmassági vizsgálat során pedig a háziorvos méri fel és igazolja a jelentkező egészségi állapotát.

Egy kezdő tűzoltó illetménye bruttó 250-260 ezer forint, nyelvvizsga esetén plusz nyelv­pótlék járhat. A tűzoltók a havi illetményen túl béren kívül juttatásban részesülnek, évente egyszer pedig bruttó 200 ezer forintot kapnak. A készenléti állomány jelenleg szinte teljes.

Megyénkben évente nagyjából 1000-1500-an érdeklődnek a rendőri hivatás iránt. Bár a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a rendezvények, s így a közösségi programokon szokásos toborzások is.

Balaskó Anikó, a megyei rendőr-főkapitányság főtanácsosa azt mondta: a 18–25 éves férfiak és nők február 19-ig jelentkezhetnek a körmendi, illetve a miskolci rendvédelmi technikumba. A követelmények között szerepel a magyar állampolgárság és az állandó lakhely, s a fiatalok egészségügyi, fizikai és pszichológiai felmérésen is részt vesznek.

– A diákok tanulmányaik ideje alatt ingyen kapnak egy táblagépet vagy laptopot, s megszerezhetik a B kategóriás jogosítványt – közölte. – A napi háromszori étkezésen kívül kollégiumi ellátásra és útiköltség-támogatásra is jogosultak, s havi rendszerességgel ösztöndíjban is részesülnek.

Akiket felvesznek, rögtön munkaviszonyba is kerülnek

Egy másik lehetőség is várja a rendőri hivatás után érdeklődőket, s nem csak a fiatalokat. Érettségire épülő, tíz hónapos, nappali rendszerű képzés keretében közbiztonsági rendőrjárőröket, illetve határrendész és útlevélkezelő-rendőrjárőröket is képeznek. Körmend, Miskolc, Budapest és Szeged az oktatás helyszíne, s 18 és 55 év közöttiek jelentkezését várják. Akiket felvesznek, azok rögtön munkaviszonyba kerülnek, s havonta 210 600 forintot kapnak. S a sikeres vizsgák után a harmadik hónaptól hivatásos állományúként folytatják tovább tanulmányaikat.

Balaskó Anikó érdeklődésünkre elmondta: összetartó közösség várja a fiatal rendőröket Somogyban. S a kiszámítható alapokon nyugvó életpályamodell a folyamatos szakmai megújulást is segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában