meddig tart vajon?

2021.01.20. 17:30

Fogy a remény, de nem adja fel senki Somogyban

Az elmúlt napokban különféle hírek, néhány esetben rémhírek láttak napvilágot arra vonatkozóan, vajon meddig kell még kitartaniuk a turizmusban, vendéglátásban itthon vagy akár külföldön dolgozóknak. Utóbbiak közül jó néhányan azonban már döntést hoztak.

Koszorus Rita

A március óta tartó pandémiás helyzet, a múlt év végén életbe lépett korlátozások komoly próbatételt jelentenek a megyénkben dolgozó vállalkozóknak, de azoknak is, akik korábban külföldön dolgoztak a vendéglátóiparban. Az Ausztriában és Olaszországban dolgozók nem tudtak visszatérni munkahelyükre, s ha mégis sikerült, az ottani korlátozások miatt nincs munka. Van olyan, aki már hónapok óta itthon várja az újbóli nyitást, munka nélkül és folyamatosan fogyó pénz mellett.

Persze nem mindenki élte meg így a koronavírus járványt. Antal-Tizedesné Arend Doris férjével és gyermekeikkel közel húsz évnyi olaszországi lét után költözött vissza Balatonboglárra. A család az év nagy részében Meranoban élt, nyáron pedig balatonboglári éttermüket üzemeltették. Az őszi korlátozások azonban döntésre késztették őket. – Elvesztettük a kinti munkánkat és Olaszországban az élet is jóval drágább, mint itthon – mondta Antal-Tizedesné Arend Doris. – Tavasszal, amikor kint voltunk több mint egy hónapon keresztül, nem mozdulhattak ki a gyerekek a lakásból. Emiatt és azért is, mert már régóta terveztük a hazaköltözést, visszajöttünk. Így egyszerűbb az életünk.

Hozzátette: dél-Tirol persze hiányzott nekik, főleg télen, de boldogok, hogy visszaköltöztek. Több ideje van a házaspárnak a családra, már csak akkor lennének még boldogabbak, ha újra ropogós pizzákat süthetnének étteremükben.

Hasonló elhatározásra jutott Valler Péter is, aki Salzburg környékén dolgozott szakácsként, most pedig Somogytúr térségében informatikus. – Tíz évig dolgoztam külföldön, konyhai kisegítőként indultam, aztán egy négycsillagos szálloda főszakácsa voltam – mesélte a fiatalember. – Versenyeket nyertem szakácsként és télen-nyáron kint voltam. Az első hullámot követően azonban hazaköltöztem, mert mindent bezártak és itthon vállaltam munkát. Aztán miután láttam, hogy a téli szezon sem lesz biztos, saját vállalkozásba kezdtem.

Hozzátette: nehéz volt tíz év után újrakezdeni itthon, de megérte, mert az informatikai vállalkozása sikeres. Persze a sikert annak is köszönheti, hogy több szakmával rendelkezik, s így több lábon tud állni. Valler Péter úgy fogalmazott: tudni kell alkalmazkodni a helyzet adta lehetőségekhez és felmérni a piacot.

 

Újranyitották a szálláslehetőséget Lellén

 

A BL Yacht Club közösségi oldalán jelentette be, hogy üzleti célú vendégek számára újra kinyitnak. Így hétfőtől a járványügyi előírások szigorú betartása mellett fogadnak szállóvendégeket. A reggelit piknik kosárban készítik be a szobába, s az ebéd megrendelésére környékbeli éttermeket ajánlanak az ideérkezőknek. – Mivel több megkeresést kaptunk a környéken dolgozó brigádoktól, és végeztünk az apartmanok, a recepció, a klubszoba és az étterem felújításával, úgy döntöttünk kinyitunk – mondta kérdésünkre Tóth Balázs ügyvezető. – Nem gondoltuk volna, hogy ilyen sokáig fog tartani a bezárás, ezért a felújításokra koncentráltunk, de a munkatársainknak mostanra már nem maradt más feladata.

 

Fokozódó bizonytalanság van a szektorban

Pünkösdig fennmaradhatnak a jelenleg érvényben lévő korlátozások – ezt írta tagságának néhány napja küldött levelében a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a kormányzati kommunikációra és a Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatására alapozva. Flesch Tamás, a szövetség elnöke megkeresésünkre megerősítette, valóban küldtek ilyen tartalmú levelet tagjaiknak.

A levél napvilágra kerülését követően a Magyar Turisztikai Ügynökség szerkesztőségünknek is eljuttatta közleményét, amelyben cáfolja, hogy pünkösdig kell zárva tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek. A szövetség értesülését alaptalan és felelőtlen rémhírnek nevezte a Kormányzati Tájékoztatási Központ is. MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ILYEN DÖNTÉST NEM HOZOTT. A BRÜSSZELI FORRÁSBÓL ÉRKEZŐ VAKCINÁK NEM ELEGENDŐEK A TÖMEGES OLTÁS ELINDÍTÁSÁHOZ, EZÉRT A KORMÁNY KÍNÁVAL ÉS OROSZORSZÁGGAL IS TÁRGYAL VAKCINÁK TÖMEGES BESZERZÉSÉRŐL, HOGY MIELŐBB ELINDULJON A TÖMEGES OLTÁS MAGYARORSZÁGON! Kedden este Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke közleményt adott ki, amelyben visszavonják a tagoknak kiküldött tájékoztatót. Ezt a szövetség elnöke a Kormányzati Tájékoztatási Központ aznapi cáfolatával indokolta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában