Járványügy Somogyban

2021.01.29. 16:30

Ha elsőre úgy is tűnik, nem biztos, hogy elmúlt a kór

Stroke, tüdőembólia, toxikus szívizom-károsodás, ütőeres trombózis, máj- és vesekárosodás. Csupán néhány lehetőség a szövődmények teljes listájából, amelyeket a koronavírus okozhat. Előfordulhat, hogy csak később derül ki, nem is gyógyult fel teljesen, aki a fertőzésen átesett.

Turbéki Bernadett

Bár a Covid–19 betegség legsúlyosabb formáját a tüdőgyulladás jelenti, ez a kórkép elfedi azt a tényt, hogy az intézeti ellátást igénylő betegek 60 százalékánál szív MRI-vel kimutatható a szív­izom érintettség. A szervezet túlzott immunreakciója a fertőzésre, vagyis a citokin vihar sok szervet károsíthat, a vezető tünet pedig mindig a leginkább érintett célszerv. Ahogy egyre többet tudnak a kutatóorvosok a vírusról, egyre határozottabban állítják, hogy nemcsak a tüdőt és a szívet, hanem az agyat, az érrendszert, a vesét és a májat is károsíthatja.

– Ebből is látszik, hogy egy egész pályás „letámadás” milyen veszélyes lehet – tájékoztatott Ajtay Zénó, a kaposvári Praxis Dr. Zénó Magánklinika igazgatója.

– Emiatt fontos a szövődmények korai felismerése, tehát, ha valaki az infekció elmúlásával tartós fáradtságot, szívdobogást, mellkasi fájdalmat, fulladást, fejfájást, vérnyomás-ingadozást észlel, feltétlenül gondoljon egy kardiológiai vizsgálatra – hívta fel a figyelmet.

Mostanra az is kiderült, hogy a kórházi kezelést igénylő páciensek 80 százaléka D-vitamin-hiányos, amely állapot az idős korosztályra eleve jellemző.

– A D-vitamin bizonyítottan csökkenti a vírus nyálkahártyákon való kötődésének képességét, valamint az egyik orrspray szintén biztató eredményeket hozott – tette hozzá a klinika vezetője, aki kollégáival együtt már beoltatta magát, mert ebben látja az egyetlen lehetőséget a járvány megszüntetésére. Három szóval üzent embertársainak: védőoltás, vakcináció, immunizáció.

A szövődményeket eltüntette a szeretet

Szabó Károly Attila, aki maga is kórházi ellátásra szorult a koronavírus okozta tüdőembólia miatt, öt héttel ezelőtt vitte haza kilencvenhárom éves édesanyját az egészségügyi intézményből.

– Fantasztikus, amit mindkettőnkért megtettek az orvosok és az ápolók – mesélte Szabó Károly Attila. – Édesanyám állapota azonban ennek ellenére válságos volt. Ekkor megkérdeztek, hogy bent hagyom-e a kórházban, vagy hazaviszem, gyakorlatilag mindenki lemondott róla – mondta Károly, aki otthon a szeretet erejével kezelésbe vette édesanyját. Fokozatosan hozta helyre olyannyira, hogy a múlt heti kontrollvizsgálatok után maguk az orvosok is elcsodálkoztak a varázslatos gyógyuláson, amely nemcsak azt eredményezte, hogy a beteg önállóan felkelt, de már pudingot is kevert a napokban az unokájának.

– Nagy erőt ad, ha valakivel éreztetjük, hogy fontos nekünk és szükségünk van rá – mondta Szabó Károly Attila, aki felgyógyulásuk óta már kolbásztöltéshez is befogta édesanyját: az ő feladata volt a művelethez megpucolni a csaknem egy kiló fokhagymát, amelyről szintén úgy tartják, hogy távol tartja a betegséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában