hóhelyzet

2021.01.11. 17:52

Harminchat hóekét és sószórót állítottak hadrendbe

Hétfőre virradó éjjel a Magyar Közút 36 hóekével és sószóróval felszerelt gépe dolgozott az állami közúthálózat síkosságmentesítésén. Az éjjeli műszak alatt 345 tonna útszóró sót juttattak ki.

Harsányi Miklós

Karancslapujtő, 2017. január 12. Tolólapos munkagép halad a havas Fő úton Karancskesziben 2017. január 12-én.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Komka Péter

Megyénkben péntektől hétfő reggelig átlagosan 4-5 centi hó esett, de a déli területeken a hóvastagság tíz centi körül volt. Szakemberek az utóbbi napokban összesen 820 tonna útszóró sót szórtak a somogyi úthálózatra. Pécsi Norbert, a Magyar Közút szóvivője közölte: jelenleg további 3300 tonna só áll rendelkezésükre, s az utánpótlás folyamatos.

– A somogyi mérnökségeken 44-en dolgoztak – tájékoztatott. – A munkatársak már november tizedikétől téli üzemben, azaz folyamatos készenlétben, 12 órás váltott műszakokban látják el a feladatukat. A szakemberek figyelemmel kísérik a megyei úthálózatot és az előrejelzéseket is, s ha az időjárási körülmények indokolják, további síkosságmentesítést végeznek.

Pécsi Norbert arra hívta fel a figyelmet: az autósoknak a társaság folyamatos munkavégzése mellett is fel kell készülniük arra, hogy egy esetleges intenzívebb havazás esetén téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közút hálózaton is, s így szükség lesz a sebesség mérséklésére. A Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint Somogyban az éjszakai havazás nem okozott fennakadást a menetrend szerinti közlekedésben.

– Az autóbuszok téli felkészítése az ősszel teljes körűen megtörtént – közölték. – Különös tekintettel a fűtőkészülékek és a gumiabroncsok ellenőrzésére, illetve a téli üzemeléshez szükséges anyagok, alkatrészek beszerzésére. Az autóbuszvezetők minden évben részt vesznek a téli üzemmódra és a technológiai előírások betartására felkészítő oktatáson. A képzéseken kiemelt hangsúlyt fektetünk a váratlan helyzetek kezelésére, munkatársaink problémamegoldó képességének fejlesztésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában