holokauszt emléknap

2021.01.29. 21:00

Hosszú idő után először emlékeztek meg az elhurcolt zsidó családokról Marcaliban

Csupán néhányan gyűltek össze az aktuális járványügyi intézkedések miatt Marcaliban szerdán este, hogy a holokauszt áldozatainak emléknapján gyertya gyújtásával emlékezzenek az elhurcolt ártatlanokra.

Kiss Kálmán

A Széchenyi utcai üzlet oldalfalán elhelyezett emléktábláknál a helyi izraelita áldozatok előtt hajtott fejet Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke. Rajta kívül több civil szervezet vezetője: a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, a Marcali Szépasszonyok és Fiúk Hagyományőrző Egyesülete, a Somogyi Napfény Nyugdíjas Egyesület és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportjának elnöke is lerótta kegyeletét.

A második világháború előtti Marcaliban jelentős számú zsidóság élt, köztük neves iparosok, kereskedők, orvosok, gyógyszerészek. 1944 tavaszán, a német megszállást követően több mint 250 marcali zsidót szállítottak először a tabi és barcsi gettókba, onnan koncentrációs táborokba kerültek. Auschwitzban, Dachauban és Mauthausenben végül több mint 200-an haltak meg.

Útközben többen önkezükkel vetettek véget életüknek a megtapasztalt és a rájuk váró létbizonytalanság miatt. Marcaliba közülük a háború után csak néhány család és pár tucat egyedülálló tért haza. Az itt élt zsidó családok emlékére először 2012. július 6-án a papírbolt és az egykori zsinagóga helyén álló gimnázium falára állítottak kőtáblákat. Huszti Gábor alelnök karolta fel azt az új civil kezdeményezését, mely nem engedi, hogy a feledésbe merüljenek a vészkorszak marcali áldozatai a tragikus és szomorú napon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában