szőlőmetszés

2021.01.07. 19:35

Jó időben az ollók is fürgébbek

Jellegzetes ollócsattogástól hangos a szőlő, ropogva hull a földre a levágott venyigedarab. Megkezdődött a metszés a Dél-Balatoni Borvidéken. Az itt működő vállalkozás egy kisebb kombájnhoz hasonlítható előmetsző gépet is alkalmaz, amely gyorsítja a munkát és csökkenti az élő munkaerő szükségességét.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

– Kettő szálvesszőt hagyunk, aztán ernyőszerűen kötözzük a drótokhoz – mutatta a metszési technikákat a Csabagyöngye ültetvényen Szűcs Ferenc szerdai látogatásunkkor. Ahogy láthattuk, a vesszők szépen átvészelték a telet.

– Nagyon kedvező a mostani időjárás, egyáltalán nincs hideg, erős szél, jól tudunk haladni a munkával – emelte ki az ordacsehi vállalkozás dolgozója. Mint kiderült, már tavaly az év utolsó napjaiban nekiálltak a metszéseknek, hogy március közepére végezzenek a több mint 100 hektárnyi területen. Rövid csapos és a ernyős művelést alkalmaznak.

Megtudtuk, az állandó dolgozók mellett harminc-negyven idénymunkás is dolgozik. – Az idén egy előmetsző gépet alkalmazunk, amely nyolc óra alatt öt hektárnyi területtel végez – mondta el Bohus Zoltán, a Balaton Agrár Zrt. szőlészeti ágazatvezetője. Hozzátette, a hidas traktort tavaly vásárolták, beállítanak rajta egy magasságot és a meghagyott vesszők 70-80 százalékát ledarálja a gép, csak egy emberre van szükség, aki ollóval az elmaradottakat ritkítja. A gépjárművezetőnek oda kell figyelnie az oszlopoknál, hogy nehogy kárt tegyen bennük. Így jóval kevesebb élőmunkára lesz a jövőben szükségük, nagyon nehezen találnak hozzáértő és megbízható brigádokat a környéken. Jó hír viszont, hogy az időjárás eddig kedvezett a vesszőknek.

– Szépen beértek a vesszők, kedvező volt az őszi időjárás és nem látszanak a betegség nyomai rajtuk, egészségesek, így mínusz 15 fokig bírják a hideget, jó kondícióban vannak – sorolta Bohus Zoltán. – Minden alap meg van ahhoz, hogy soha nem látott kiváló évjáratunk legyen idén is.

Gépekkel pótolják a munkaerőhiányt

Több hektárnyi régi ültetvényt kell kivágni, hogy helyükre újak kerüljenek. – Egy gyökérkiszedő gépet alkalmazunk, amely kiforgatja a földből a gyökeret, majd egy korszerű fém támrendszert hozunk létre a régi helyett – mondta el Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnöke. – 2023-ig 150 hektárra bővítjük a szőlőterületek nagyságát, telepítünk Chardonnay-t, Irsai Olivért, Merlot-t is. Tavaszi József kiemelte: nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél több munkafolyamatot gépesítsenek. – Egy egész év termése múlhat azon, hogy szakszerűen van-e megmetszve az ültetvény és egyre kevesebb hozzáértőt találni, megöregedtek a rutinos idénymunkások.

Fotók: Kovács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában