rongálás

2021.01.12. 15:30

Kamerák figyelik a vonatdekorálókat

A graffitisek tavaly sem kímélték a vonatokat.

Harsányi M.

A pécsi területi igazgatósághoz tartozó térségben – amely Somogyot is magába foglalja – két kocsi külsején 13 négyzetméter graffiti tisztítása több mint 24 ezer forintba került. Négyszáz kocsiban az 524 négyzetméternyi belső firka tisztítására 2020-ban mintegy 979 ezer forintot fordítottak. Mozdony nem volt graffitis, egyre több vonatot már speciális réteg véd a rongálóktól.

Az előző évekhez képest javuló folyamat tapasztalható, egyre kevesebbszer firkálják össze a vonatokat. Ritkábban kell lemosni a járműveket, azonban így is jócskán volt feladata a takarítóknak. A MÁV Zrt. kommunikációs osztályán elmondták: november végéig országszerte 1385 jármű belső felületeiről közel 7000 négyzetméternyi firkálást tisztítottak le, az összköltség meghaladta a 15 millió forintot. Jó hírként értékelték, hogy ez ötödével kevesebb, mint 2019-ben. 262 vasúti járművön közel 3500 négyzetméternyi külső felületet kellett megtisztítani, melynek költsége 5,6 millió forint volt.

A vasúttársaság megelőző lépéseket tesz a rongálások ellen. A vasútőrökön kívül egyre több járművön alkalmaznak kamerákat, a járműpark 12 százalékán található beépített kamerarendszer. Emellett speciális antigraffiti réteg is védi a járművek több mint ötödének külső felületeit, így az ilyen rongálásokat egy mosással, könnyedén megszüntethetik. A MÁV azt kéri: aki graffitizőt, rongálót lát, azonnal jelezze a vasútnak vagy a rendőrségnek. A hasonló rongálás – a kár értékétől függően – szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősül. A vasúttársaság minden esetben megteszi a szükséges intézkedéseket, tavaly 189 feljelentést tettek.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában