mozgalmas év

2021.01.04. 17:10

Kéményseprők hoztak szerencsét a kaposváriaknak

A 2021-es évben is a kéményseprők voltak az első vendégek a kaposvári városházán, akik a hagyomány szerint szerencsét hozni jöttek. Három szál lószőrt kell kitépni a keféjükből ahhoz, hogy jobb idők köszöntsenek ránk.

Kovács Gábor

A kéményseprők nem érkeztek üres kézzel, kabalafigurákat és naptárt hoztak ajándékba a városnak.

– Egészséget és biztonságot kívánok az új esztendőre! – köszöntötte a betérőket Szita Károly polgármester. – A tavalyi nehéz év volt, de az a legfontosabb, hogy ne szűnjenek meg a munkahelyek. Talán a járvány nehezén túl vagyunk, és a védőoltás végleges megoldást jelenthet.

Felemás évük volt a tavalyi a somogyi kéményseprőknek. Március közepétől június végéig otthoni munkavégzésre kényszerítette őket a koronavírus-járvány, ekkor digitalizálták a dokumentumaikat. Az ősszel a kormánydöntés értelmében már újra terepre mehettek, hiszen életmentő tevékenységet végeznek. Bejuthatnak még olyan épületbe is, amelyik karantén alatt áll.

– Minden erőnket a társasházakra összpontosítottuk az év második felében, így a családi házas tájékoztató program elmaradt – idézte fel Farkas József, katasztrófavédelem Somogy megyei kéményseprő csoportjának vezetője. – Összesen 21 ezer társasházi lakás vizsgálatát végeztük el terv szerint, a gyűjtőkémények kamerás vizitjét is megejtettük. A létszámunk 40-re duzzadt, és 16 gépjárművünk van, ami országos szinten is jónak mondható.

2020-ban Kaposváron 28 esetben, a megyében összesen 192 esetben kellett letiltani hibás készülékeket. A szénmonoxid visszaáramlás 13 esetben okozott gondot. Ebből a tulajdonosok 80-90 rossz készüléket két nap alatt megcsináltattak. Bálint Tibor 1995 óta kéményseprő, ő arra hívta fel a figyelmet, hogy a páraelszívó veszélyforrás lehet, és a nyílászárók miatt sokszor nincs megfelelő légcsere az épületekben.

A háztartások több mint a fele gázfűtéses

Somogyban összesen 142 ezer kémény van, ennek egyharmada a megyeszékhelyen. Kaposváron 31 ezer társasházi lakás és 25 ezer családi ház kéményét tartják nyilván. Megyénkben az otthonok több mint a fele gázfűtéses, és akadnak még olyan régi épületek, melyeknek elavult lehet a fűtésrendszere. A kéményseprők műszerrel mérnek oxigénszintet a lakásban, amelynek 21 százalékosnak kell lenni. Szintén műszerrel mérik a füst visszaáramlását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában