különleges kiadvány

2021.01.19. 18:00

Képeslapok mutatják be Marcali történetét

A városi múzeum gondozásában jelent meg az a kiadvány, amely képeslapokon mutatja be Marcali múltját és jelenét.

Andricz Gabriella

A Vidák Tünde és Huszár Mihály szerkesztésében napvilágot látott Üdvözlet Marcaliból! Egy somogyi város múltja és jelene képeslapokon című könyv kiadását Mihalics Géza és a marcali képeslapgyűjtők csoportja kezdeményezte.

– A kötet törzs­anyaga a Mihalics Géza és családjának tulajdonában lévő albumokból származik, amely kiegészült Lángi Béla, Tar Zoltán és Gágó Róbert marcali magángyűjtők lapjaival, valamint a Marcali Múzeum és a Zempléni Múzeum képeslapgyűjteményeinek példányaival – tudtuk meg Vidák Tündétől, a Marcali Múzeum vezetőjétől. – Egy-egy épületet, utcaképet ábrázoló képeslapból több változatot is bemutatunk. A korabeli postai szolgáltatás minőségére következtethet az olvasó a feladási és érkezési dátumok alapján. A könyv három fő fejezetben mutatja be a történeti értékkel rendelkező, a távolabbi és a közelmúltban kiadott képeslapokat. A város jelenkori arculatának bemutatására Horváth Krisztián fotós drónfelvételeket készített, amelyekből Matucza Ferenc grafikus tervezte meg napjaink képeslapjait.

A reprezentatív könyv a magyar mellett négy idegen nyelven – németül, angolul, románul és lengyelül – teszi megismerhetővé a várostörténet egyes szeleteit, így Marcali testvértelepüléseinek, illetve partnertérségének lakói anyanyelvükön szerezhetnek mélyebb ismereteket városunkról. – Köszönet illeti a gyűjtőket, hogy közkinccsé tették a birtokukban lévő képeslapokat, és így létrejöhetett ez a könyv, amely bepillantást enged Marcali településképének változásába, épületeinek történetébe az 1890-es évektől 2020-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában