gyógyítás

2021.01.03. 11:30

Más szakvizsgával rendelkező orvos is elláthat háziorvosi feladatot januártól

Akik azonban így töltenek be praxist, azoknak öt éven belül meg kell szerezniük a háziorvostan-szakképesítést. Somogyban jelenleg 26 betöltetlen háziorvosi praxis van.

Marosi Gábor

20201019 Szombathely Dr. Bödecs Tamás háziorvos Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Mihályfalvi Zita, Somogy Megyei Kollegiális Szakmai Vezető háziorvos szerint a praxis betöltésnek eddig sem volt feltétele a szakvizsga, az újdonság csupán annyi, hogy 16 másik szakképesítéssel, például belgyógyász, urológus, kardiológus „végzettséggel” is munkába lehet állni.

Mihályfalvi Zita kiemelte, vélhetően a módosítás ellenére sem csökken majd a megüresedett háziorvosi praxisok száma, hiszen a rendeletben kiemelt szakterületek némelyike is hiányszakmának számít. A fiatal orvosok nem szívesen mennek el vidékre, inkább valamelyik kórházban próbálnak elhelyezkedni. A szakma elöregedett, az átlagéletkor hatvan év felett van, több hetven és nyolcvan év feletti orvos pedig még mindig dolgozik. Mihályfalvi Zita hozzátette: megoldás lehetne a jövőben, ha a háziorvosi munkát jobban elismernék és megbecsülnék, a szakmai hatásköröket pedig bővítenék.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalán elérhető decemberi adatok szerint Somogyban 26 betöltetlen háziorvosi praxis van, ami hattal több, mint egy évvel korábban. Néhány településen csak pár hónapja üresedett meg az álláshely, de vannak olyan falvak, ahol már évek óta helyettesítéssel oldják meg az orvosi ellátást. Somogyfajszon 2013 februárjától tartósan betöltetlen a háziorvosi praxis. Sall István polgármester megkeresésünkre elmondta, a legutolsó helyben lakó orvos Németországba költözött, azóta pedig három helyettesítő orvos is megfordult a településen. Jelenleg Marcaliból jár át egy nyugdíjas doktor, aki már régóta tervezi, hogy végleg felhagy a gyógyítással, így a helyére ismét keresni kell majd egy másik orvost.

Baranyából jár át a háziorvos

Lakócsán már több mint tizenkét éve betöltetlen a háziorvosi praxis. Csonka József polgármester elmondta; a legutolsó helyben élő fiatal orvos Angliába költözött, azóta pedig helyettesítéssel látják el a feladatot. – A szomszéd megyéből jár át az orvos – fogalmazott a település vezetője –, a tíz kilométerre lévő Felsőszentmártonból. Kedden és péntekenként van rendelés, baj esetén pedig telefonon lehet elérni az orvost, aki azonnal segíteni szokott. Folyamatosan hirdetjük a háziorvosi állást, de sajnos nincsen jelentkező, pedig szolgálati lakást is tudunk biztosítani. Lakócsa mellett Potonyban, Tótújfaluban és Szentborbáson kellene rendelni a hozzánk érkező doktornak. Azt gondolom, hogy nincs elég orvos, ezért sem jelentkezik senki, illetve itt az „Isten háta mögött” nem igazán akar senki sem praktizálni – tette hozzá Csonka József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában