égi csata a vírussal

2021.01.23. 09:00

Megkezdődik idén a marcali légimentőbázis kialakítása

Még alig haladtunk túl január közepén, a légimentőknek az idén már kétszer kellett mentést végrehajtaniuk Somogy területén. A szolgálattal kapcsolatban megtudtuk, az előzetes terveknek megfelelően kezdődik meg Marcaliban az új légimentőbázis kialakítása 2021-ben.

Harsányi Miklós

Egy zöld Toyota kisbusz és egy bordó Suzuki ütközött Nagybajom és Böhönye között. A személyautóban egy négytagú család ült, az anya meghalt, egy kisfiú és egy csecsemő megsérült. A balesetnek hét sérültje volt.  

Fotó: Lang Róbert

– A koronavírus-járvány idején rendszeresített speciális védőfelszerelésekkel a légi egységek tagjai megfelelően tudnak védekezni a fertőzéssel szemben – közölte kérdésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata. – Több esetben láttak el kritikus állapotú Covid-fertőzöttet, illetve olyan betegeket, akiket koronavírus-gyanú miatt kellett szállítaniuk 2020-ban.

A légimentők hét légimentőbázison hét mentőhelikoptert működtetnek, Budaörsön, Miskolcon, Debrecenen, Szentesen, Pécsen kívül Sármelléken és Balatonfüreden. A hét mentőhelikopteren felül két további, azonos képességű és felszereltségű légi jármű képez tartalékot. Az idén négy helyszínen – Miskolc, Debrecen, Szekszárd és Marcali – kezdődik meg új légimentőbázisok kivitelezése, továbbá tervezett a három meglévő, állami tulajdonú légimentőbázis korszerűsítése, felújítása.

Az ORFK tájékoztatása szerint a mentőhelikopterek évente mintegy 3000 alkalommal végeznek mentést Magyarországon, amelyből a somogyi esetek száma százas nagyságrendű. Megyénkben a sármelléki, a balatonfüredi és a pécsi helikoptereink végeznek feladatokat. – Szigorú protokoll alapján a súlyos esetekhez riasztják a mentőhelikoptereket – közölték. – A legtöbb esetben közúti balesetekhez, újraélesztéshez, valamint stroke és szívinfarktus esetében.

Az idén eddig már két alkalommal kellett mentést végrehajtani Somogyban. Egyszer újraélesztettek, míg a másik esetben egy súlyos égési sérültet láttak el és szállítottak kórházba. Kérdésünkre – milyen főbb fejlesztéseket akarnak megvalósítani a légimentés területén 2021-ben – azt válaszolták: a magas szakmai színvonalat mind az egészségügyi, mind a repülés oldalon folyamatos képzésekkel tartják fenn. Az eszközeiket pedig a modern medicina elvárásainak megfelelően folyamatosan fejlesztik, s épülnek az új légibázisok is.

Új lélegeztetőgépek szolgálnak minden helikopteren

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. részére az év első felében hét új mentő gépjárművet is átadnak, melyekkel a repülés szempontjából kedvezőtlen időjárási körülmények között is végezhetnek mentési tevékenységet.

A mentőhelikopterek felszereltsége kapcsán megtudtuk: 2018-ban valamennyi mentőhelikopterbe új lélegeztetőgépet, defibrillátort, mellkaskompressziós eszközt és ultrahangot szereztek be.

A mentőhelikopterek természetesen fejlett időjárásradar- és navigációs rendszerrel, valamint robotpilótával is rendelkeznek.

A légimentőknél a szakellátási csapatba a felvételt mindig szigorú, többlépcsős eljárás előzi meg. Mint közölték, az orvosok részéről folyamatos a jelentkezés a speciális területre, a légimentők valamennyien egészségügyi intézményben dolgozó, munkájukat kiválóan végző szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában