földrengés Horvátországban

2021.01.10. 17:33

Szorgos horvát kezek várták a somogyi segítséget

Somogyi élelmiszersegéllyel indult útnak egy konvoj vasárnap kora reggel Horvátország földrengés sújtotta területére.

Böcz Zoltán

A december végi földrengés napján Móring József Attila országgyűlési képviselő Csúcs Tibor, a Somogy Megyei Magyar-Horvát Baráti Egyesület elnökének segítségével felkereste a horvát testvértelepülések polgármestereit, hogy felajánlják megyénk segítségét. A somogyi összefogás eredményeként egy kamion és egy teherautó indult útnak ásványvízzel és tartós élelmiszerrel megrakodva.

– Mivel a közművek is sérültek az erős földrengés miatt így jött az ötlet, hogy egy somogyvári ásványvízzel foglalkozó cégtől hozzunk csaknem harminc raklappal – árulta el az országgyűlési képviselő. A kezdeményezéshez Egyed Zoltán vállalkozó is csatlakozott, ő tartós élelmiszert szállított a teherautóján egészen Kutináig, ahol egy raktárépületbe érkezik a régióba szánt segélycsomagok egy része. Itt csaknem száz önkéntes fogadta a somogyi konvojt. Míg a magyar különítményt egyből meleg ebéddel és itallal várták, addig a szorgos kezek elkezdték lepakolni az adományt a járművekről.

 

A horvátok részéről Miroslav Škoro, a Demokratikus Mozgalom parlamenti párt elnöke, a horvát parlament alelnöke köszöntötte a magyarokat. A horvát politikustól megtudtuk, hogy a földrengést követően önkénteseik rögtön megkezdték a törmelékek elhordását és létrehoztak a kutinai raktáron kívül még két lerakatot, ahol folyamatosan dolgoznak. Eddig összesen több mint 1200 tonna adományt osztottak szét a bajba jutott családoknak Sziszek és Petrinja környékén.

A magyar segítség elsőként Hrastovicára, egy kis faluba érkezett meg, ahol a helyiek autóikba, illetve házuk mellett, a kertben felállított konténerekbe kényszerültek a veszélyessé vált házaikból. A Somogy megyei országgyűlési képviselők, a megyei közgyűlés elnöke, illetve a Horvát Kisebbségi Önkormányzat közösen gyűjtést indít, azzal a céllal, hogy legalább egy család otthonának felújítását segítsék.

A Sonline rövidesen helyszíni videóban számol be a somogyi delegáció horvátországi útjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában