fogyatkozó pedagógusok

2021.01.13. 14:00

Tanítókra várnak a falvak Somogyban is

Tovább csökkent az aktív, főállású pedagógusok száma az országban. A megyében is hasonló a helyzet, igaz, az már területileg eltérő, hogy mennyire nehéz feltölteni a szabad álláshelyeket az iskolákban.

Koszorus Rita

Fotó: ANDRASSY Zoltan

Országszerte háromezerrel csökkent a főállásban pedagógusként dolgozók száma a 2020/21-es tanévben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Az elmúlt tíz év statisztikái alapján jól látható, hogy Somogyban is hasonló a tendencia az országoshoz. Az óvodai pedagógusok száma 2010-től mindig ingadozó volt, néhány éves mélyrepüléseket létszámnövekedés követett.

Az általános iskolákban jelenleg 2410 pedagógus dolgozik, ez 139-cel kevesebb a tíz évvel ezelőttinél. Területenként nagyon eltérő, hogy az álláshelyekre mennyi idő alatt találnak új kollégát az intézmények. A kistelepülésekre sokszor szinte lehetetlen munkaerőt találni, tudtuk meg az intézményvezetőktől.

Tóthné Bali Klára, a somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskola igazgatója lapunknak azt mondta: eddig nekik még sikerült feltölteniük a megüresedő álláshelyeket, bár olyan előfordult már, hogy főiskolára járó hallgatókkal oldották meg, akik pedagógiai asszisztensi munkakörben dolgoztak.

A somogyi szakközépiskolákban 2010-ben 432, 2019-ben már csak 334 tanár szerepelt a KSH statisztikájában. A megyei gimnáziumokban valamivel többen oktatnak, ott 2019-ben 388-an dolgoztak, ami 43 fős csökkenést jelent a tízéves adatokhoz képest. A szakgimnáziumok statisztikai adatai is minimális csökkenést mutatnak. Azzal együtt, hogy mostanra már jóval kedvezőbb helyzetbe került a szakképzés.

A Siófoki Szakképzési Centrumnál ma már nem jelent gondot az üres álláshelyek feltöltése. Szamosi Lóránt kancellár szerint ennek egyik oka az, hogy ma már versenyképessé váltak a bérek a szakképzésben. – Szabadabb a mozgásterünk a bérezés területén – mondta kérdésünkre Szamosi Lóránt. – Nem a közalkalmazotti bértáblához kell alkalmazkodnunk és versenyképes béreket tudunk adni a hozzánk jelentkező kollégáknak. Ezenkívül is azt látjuk, hogy a szakképzésben van fantázia, hiszen a jelentkező pedagógusok motiváltak.

Ez annak is köszönhető Szamosi Lóránt szerint, hogy az elmúlt években javultak a munkakörülmények a szakképzési centrumokban végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően. – Van olyan kollégánk, aki Székesfehérvárról jár dolgozni, de még így is megéri neki – tette hozzá a kancellár. – Nálunk nem a hagyományos szakpárosításokon vannak szabad helyek, hanem sokszor mérnöktanárokat keresünk. A gépész vagy villamosmérnök végzettségű szakemberek pedig a versenyszférában is jól keresnek. Ennek ellenére az utóbbi időben tudtunk hozzánk csábítani mérnöktanárokat is.

Fontos a hely

A kedvező munkahelyi körülmények mellett sokat számít a földrajzi fekvés is egy munkahely megítélésénél, s ebben különösen kedvező a Siófoki Szakképzési Centrum helyzete. A Balaton közelsége, a jó megközelíthetőség vonzóvá teszi intézményeit az állást kereső pedagógusok számára.

A Balatonnál nőtt a diáklétszám

A siófoki azon kevés szakképzési centrumok közé tartozik országosan, ahol növelni tudták a diákok létszámát. Tavaly 15 százalékkal többen választották a centrum intézményeit, mint egy évvel korábban. Az oktatói munkaerő iránti igény itt inkább ebből fakad. A diákok körében azért lehet kedvelt a szakképzés a Balatonnál, mert az utóbbi időben több budapesti cég is a tóhoz települt a koronavírus miatt. S már nem egyszer volt arra példa, hogy a Siófoki Szakképzési Centrumnál érdeklődtek fiatal, szakképzett munkaerő iránt. Így az elhelyezkedési esélyek is jók a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában