első segítség

2021.01.15. 20:10

Törődés tölti a kelengyedobozt Somogyban is

Huszonkét termékből álló baba-mama csomagok segítik az édesanyákat országszerte. A civil kezdeményezés mellé állt több önkormányzat is, Somogyból Tabon már házhoz viszik a kezdő kelengyecsomagot.

Góz Lilla

– Minden szülőnek joga van ahhoz, hogy gondoskodhasson csecsemőjéről, és minden újszülött gyermek megérdemli az élet biztonságos és támogatott kezdetét – mondta el Huber Katalin, a 14 éve országosan működő, 210 ezer családot számláló és havonta több ezer új kismamával bővülő babamamatudakozo.hu tulajdonosa. 2019-ben indította el egyedülálló családbarát kezdeményezését az országban. Önkormányzatokon keresztül juttatnak el kelengyecsomagot a családokhoz.

Elsőként a világon 85 évvel ezelőtt a finn kismamák kartondobozt kaptak ajándékba az államtól.

A kezdőcsomagnak egy különleges funkciója is volt: kis­ágyként használhatták, hiszen a benne elhelyezett matraccal bölcsőként funkcionált. A doboz azóta szimbólummá vált, az emberek közötti egyenlőség, a gyermekvállalás fontos jelképe.

Huber Katalin elmondta, csomagjukban matrac, takaró, cumisüveg, ruha, rugdalózó, pelenka, popsitörlő, mindenmentes testápoló és fürdető, szoptatós tea, D-vitamin, cumi és nyálkendő is található. Megjegyezte, a finn minta szerint a doboz később emlékdobozzá is válhat. A skandináv országban a szülők 18–20 évig ebben gyűjtik a rajzokat, fotókat, első hajtincseket. A hazai csomagokon a település címere is megtalálható, így amikor a gyermek kirepül, tudni fogja, honnan indult az élete.

– A koronavírus-járvány miatt az önkormányzatok meglehetősen nehéz helyzetbe kerültek, de sorra jelzik szándékukat a jövőbeni csatlakozásra.

A kezdeményezés mellé állt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) is, így a baba-mama csomagokat a közeljövőben több mint háromezer önkormányzat figyelmébe ajánlja.

Schmidt Jenő elnök, Tab polgármestere elmondta, városuk szinte az elsők között csatlakozott az egyre népszerűbb kezdeményezéshez. – A településen a baba születését követően minden édesanyát meglepünk ezzel a kis családbarát ajándékkal, amelyet mindig nagy örömmel fogadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában