összefogás

2021.01.24. 17:00

Újraindulhattak a kezelések a csokonyavisontai fürdőben

Helyi vállalkozók igyekeznek kihúzni a slamasztikából a fürdőt, melyet jelen állapotában kivérzettnek tart a település vezetése.

Kovács Gábor

2020-ban négy hónap esett ki, és elmaradt az egész lakókocsis szezon a járvány miatt, s továbbra is szinte nulla bevételből kell gazdálkodniuk. Megkapták a bértámogatást, vagyis a bérek felének utólagos visszafizetését, de ezen túl hiába próbáltak állami segítséget összehozni, nem érkezett, panaszolta Harasztia Attila polgármester. Nem titok, hogy likviditási problémák léptek fel a fürdőt működtető cégnél, ahol 12 ember dolgozik. Bevétel nélkül kell előteremteni az üzemeltetési költségeket.

A helyi vállalkozások összefogásával menekülne a fürdő a csődközeli helyzetből. A legnagyobb helyi turisztikai szolgáltató és étteremvezető megelőlegezte a bérleti díját, ami 3 havi bérköltségre elég, mert négy­órás munkára álltak át a dolgozók. Csak tavaly 12,5 millió forintot költött a fürdőre az önkormányzat, tehát elmentek a falig, tette hozzá a polgármester. Óriási a nyomás rajtuk, hiszen 650, többségében környékbeli nyaralótulajdonos aggódik az ingatlana, annak sorsa és értéke miatt. A nyaralótulajdonosok adóját is a fürdő megmentésére fordítják.

Máskor január elején már 10–15-en éves helybérleti díjat igényelnek a kempingben, de most a fürdő bizonytalan nyitására nem lehet alapozni. Éves fürdőbérletből 15–20-at vesznek ilyenkor, most csak egyetlen ember kérte. – November óta zárva a fürdő. Vártuk az országos tisztifőorvos állásfoglalását, ennek nyomán a gyógyászati kezelések újraindulhattak, de ez még kevés az életben maradáshoz, és a bérek kitermeléséhez – mondta Nagy Balázs László, a fürdő ügyvezetője.

Összedobták a számlákra a pénzt

Megkapták a bértámogatást, de a gépészek, a masszőrök bére magasabb lesz a négy hónap alatt felhalmozott túlórák és éjszakai pótlékok miatt. Az energiaköltségekkel nulla forint bevétel mellett is el kell számolniuk. A helyi vállalkozók segítségével a számlák 80 százalékát most befizették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában