mentett ragadozók

2021.01.15. 16:32

Vén rétisas élvezi a vendégszeretetüket

Jelenleg három megmentett madárról gondoskodnak a szakemberek Drávaszentesen, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területén.

Marosi Gábor

Csór Sándor természetvédelmi őrkerület-vezető elmondta: a menhelyen rétisas, vörös vércse és fehér gólya van, utóbbi állat lábán egy szlovén gyűrű található. A legyengült, fiatal madarat Bolhón fogták be, ezután szállították át Drávaszentesre. A fehér gólyának szerencsére nincsen baja, a telet azonban biztosan a menhelyen tölti. – Gondozói nem engedik el, hiszen ilyenkor nehezen talál magának táplálékot, és hosszú útra sem indulna már el – hangsúlyozta a természetvédelmi őrkerület-vezető.

– A rétisas egy öreg madár, azt azonban még nem tudjuk pontosan, hogy mi a baja – mondta Csór Sándor. – Ezért vélhetően a Hortobágyra kerül, és az ottani madárkórházban vizsgálják majd tovább. A vörös vércséről már évek óta gondoskodunk, a sérült madár a szabadban nem tudna boldogulni. Arra gondoltunk, hogy szaporítjuk az állatot, de ez sajnos nem jött össze – mondta.

A drávaszentesi madármenhelyen tavaly harminc állat fordult meg. Voltak köztük olyan példányok, amelyeket csak néhány napig kellett gondozni, majd elengedték őket. Ilyenek a bagolyfiókák is. Ezek a madarak főleg tavasszal szorultak segítségre.

– A menhelyre leggyakrabban az út szélén talált sérült madarak, vagy éppen olyan szárnyasok kerültek be, amelyek áramütést szenvedtek, de az évek során találkoztunk elgázolt állatokkal is – tette hozzá a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Drávai Táj­egységének természetvédelmi őrkerület-vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában