A vaddisznókat lelövik, ugye?

2021.02.11. 20:00

A faj eltűnésétől tartanak a somogyi vadászok

Négy év múlva kétszáz hektáronként egy vaddisznó lehet csak a vadásztársaságok területein egy új nemzeti akcióterv szerint.

Koszorus Rita

Fotó: LANG ROBERT

A nemrégiben közzétett szabályozás úgy fogalmaz, hogy négyzetkilométerenként fél vaddisznó túrhatja majd a határt, aminek a kivitelezése nem lesz egyszerű, így gondolják a vadászatra jogosultak.

A Nébih közlése szerint minden tagállamot a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv összeállítására kötelezte az EU-s afrikai sertéspestis (ASP) stratégia tavaly áprilisi módosítása. Az akcióterv célja, hogy a világszerte hatalmas kárt okozó betegséget sikerüljön ellenőrzés alatt tartani és mielőbb felszámolni az EU területén. A szintén a Nébih által nemrégiben közzétett, a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv szerint 2025. február 28-ig négyzetkilométerenként 0,5 vaddisznóállomány-sűrűséget kell elérni hazánkban. Ez a terv részét képezi Magyarország ASP Mentesítési Tervének, ám a Somogyban vadászatra jogosultak szerint számos kérdést vet fel a dokumentum, például, hogy miként fogja ezt ellenőrizni a hatóság.

– Most közel 500 disznót lövünk, és eszerint 2025-re mindössze 43 lehetne a területünkön – mondta lapunknak Tibáld Béla, a Gyótai Vadásztársaság elnöke. – Azt nem tudjuk, ezt hogyan fogják megszámolni. Mert még a gímszarvasállomány becslése sem könnyű, pedig az inkább nappal mozgó vad.

Hozzátette: ezen a héten adják be az állománybecslési adatokat a vadászati hatóságnak, és korábban ehhez állították be az éves kilövési számokat. Nagy kérdés, hogy mit fognak a következő évre megállapítani.

Fotó: Rudmer Zwerver / Shutterstock

Kovács Gábor, a gyékényesi Somogyi Hármashatár Vadásztársaság elnöke szerint, ha ez a terv megvalósul, akkor vaddisznó-holokauszt következhet be. – Ez teljesen végrehajthatatlan – fogalmazott. – Hagyományos vadászati eszközökkel nem lehet megoldani, hogy kétszáz hektáron egy vaddisznó legyen 2025-től.

Kovács Gábor hozzátette: ez nem végső megoldás az afrikai sertéspestis megállítására, és a vaddisznó egyébként is az élet része, akármennyire is kártékony. Az állományt inkább egyensúlyban kellene tartani, nem pedig eltüntetni. Oltással védekezni, vagy a szaporodást gátló gyógyszerrel etetni sokkal humánusabb eljárás volna.

A gyékényesi Hármashatár Vadásztársaság tagjai tavaly 810 vaddisznót ejtettek el, miután két és fél évig nem volt vadászatra jogosult a területen és elszaporodott az állomány. Az idei évre a Nébih 600-at írt elő számukra, azonban a társasági elnök szerint már nincs is ennyi vaddisznó a területen.

Illusztráció

Meiszterics János Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság elnöke is úgy véli, irreális a 2025-ig szóló terv. – Aki ezt leírta, azt is írja le, hogy kell ezt végrehajtani – mondta a vadásztársasági elnök megkeresésünkre. – Mi 13 ezer 500 hektáron gazdálkodunk, és 640 vaddisznót kell ebben a vadászati évben kilőni. Most közel vagyunk a 600-hoz, és mégsem látszik, hogy csökkenne az állomány. Nekünk 67,5 vaddisznó kellene, hogy maradjon 2025-re a területünkön a nemzeti terv szerint.

Hiába gyérítik, nem csökken a számuk

Hiába gyérítik a vaddisznóállományt, nem látszik a csökkenés Meiszterics János, a Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság elnöke szerint. Ráadásul a vírust más fajok is terjeszthetik, ezek közül a holló például védett, szögezte le. – Arról nem beszélve, hogy a vadásztársaságoknak Somogy megyében miből lesz bevételük? – tette fel a kérdést Meiszterics János. – Apróvad nincs, vadkacsa meglehetősen kevés, szalonkát pedig jórészt csak monitoring céllal lehet lőni. Ha túlságosan visszaszorítjuk a vaddisznóállományt, akkor biztosra veszem, hogy a nemzeti kincsünknek, a somogyi gímnek annyi, mert arra fognak vadászni, és nincs az az Isten, aki megmenti – szögezte le Meiszterics János.

Egyelőre nincs a vírus a megyében

Somogy megyéből 2019-ben még öt, tavaly pedig már 2233 elejtett vaddisznóból érkezett minta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai laborjába – közölte a hatóság sajtószolgálata érdeklődésünkre. A hozzájuk beérkezett egyetlen mintából sem mutatták ki az ASP vírusát.

Kérdésünkre közölték azt is, hogy évente az előző vadászati évben elejtett vaddisznószám 150 százalékát határozzák meg kilövésre. Amely Somogy megyében a 2020/21-es vadászati évben 23 ezer 245 egyedet jelent, ebből szeptember végéig 9770 teljesült – közölték. Időarányosan számítva tehát ez az elvárt mennyiség negyven százaléka.

Fotók: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában