gondoskodás

2021.02.26. 19:00

Áramütés érte, de tavasszal már újra szárnyalhat a gólya

Sosem üres a Duna-Dráva Nemzeti Park drávaszentesi madárrepatriálója; mindennapos vendégek itt a megsérült sasok, megmérgezett madarak. Jelenleg gólyát és vércsét gondoznak. A természetőrök gondoskodásának köszönhetően a vendégek többsége túléli a sérülését, és gyógyulás után újra szelheti az eget.

Góz Lilla

Tavaly szeptember óta gondoznak itt egy gólyát. A madarat Berzencén találták legyengülve, nem tudott elrepülni délre az ősszel a többiekkel. Valószínűleg enyhe áramütés érte, vagy mérgezett rágcsálót fogyasztott. Külsérelmi sérülés nyomai nem látszódtak rajta, nem volt könnyű a közelébe férkőznie a természetőröknek. Schulcz Andrea, a nemzeti park ökoturisztikai referense elmondta: a sérült madár ma már jól van, és az étvágya is a régi. Előszeretettel fogyasztja a naposcsibét és az apró halakat.

– A gólya nálunk telelt át. Amire idekerült, már igencsak le volt gyengülve – mondta. – Most már azonban hetek óta egyre jobb a kondíciója, a tervek szerint tavasszal fogják szabadon engedni a munkatársaim.

Már próbálgatja szárnyait a sérült gólya. Fotó: Lang Róbert

A vércséről elmondta: a madárnak áramütés miatt csonkolódott a szárnya, így nem tud már a természetben önállóan élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában