fejlesztés

2021.02.11. 18:20

Az alapok készülnek, őszre már gyerekzsivaj tölti meg a bölcsődét

Az enyhe tél kedvezett az építkezéseknek, megyeszerte bővítették az óvodákat és hozzáfogtak a bölcsődék kialakításához is. Somogyváron a napokban kezdenek falazni, a tervek szerint szeptemberben birtokba vehetik a gyerekek a modern épületet az óvoda szomszédságában.

Góz Lilla

Fotó: Kovács Tibor

Decemberben tették le a bölcsőde alapkövét az óvoda szomszédságában, de már elkészült az alap, és nekiállnak a falakat felhúzni. – Az enyhe téli időben a kivitelező jól tud haladni, január elején kezdtek, és bízunk benne, hogy a falak február végére legkésőbb állni fognak – mondta el Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere. Hozzátette: kétszázmillió forint pályázati forrásból több mint kétszáz négyzetméter alapterületű lesz a bölcsőde épülete, amely tizennégy gyermeket fogad az ősztől.

– Nem volt helyben bölcsőde, a családok szerették volna, hogy ne kelljen a kistérségi intézménybe küldeni a gyerekeket, hanem helyben oldjuk meg az ellátásukat – emelte ki a polgármester. Megjegyezte: számos szakértői véleménynek meg kellett felelniük, hogy elkezdődhessen az építkezés.

A bölcsődét modern és környezettakarékos energetikai rendszerekkel fogják üzemeltetni, az épületet napelemekkel is ellátják. Az udvaron pedig különböző mozgásfejlesztő játékok kapnak helyet.

Ám nemcsak Somogyváron, hanem a környékbeli településeken is épül bölcsőde. Buzsákban ugyancsak az óvoda mellett alakítanak ki bölcsődét, Lengyeltótiban pedig az óvodát korszerűsítik.

A megyei önkormányzat csak az elmúlt két évben 4,4 milliárd forint forrást biztosított 24 önkormányzatnak bölcsődék kialakítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP). A településeken nagy szükség van ilyen intézményekre, ugyanis sok szülő szeretne visszamenni dolgozni, de nincs kire hagynia a gyermekét.

Heteken belül Karádon is építkeznek

A nyolcvanas évek végén még működött bölcsőde Karádon, most pályázati segítséggel újból fogadhatja majd a kicsiket a helyi intézmény. – Most zajlik a közbeszerzés, és pár héten belül megkezdődhet az építkezés – mondta el Schádl Szilárd, Karád polgármestere. Hozzátette: az intézmény a művelődési ház mellett kap helyet, és hét gyermeket tudnak majd fogadni. – Három csoportra kellett bővíteni az óvodát, a születések száma indokolta, hogy létrehozzunk helyben egy bölcsődét, segítve a karádi anyukák visszatérését a munkaerőpiacra – tette hozzá a polgármester.

F.: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában