extrém hideg

2021.02.12. 09:50

Életmentő a forró tea a februári zimankóban

Pénteken délelőtt tíz órakor lép életbe a vörös kód, a hőmérséklet ugyanis éjszakánként tartósan mínusz tíz fok alá süllyedhet. A különféle segélyszervezetek már az elmúlt napokban felkészültek a hidegre. A kaposvári hajléktalanszálló munkatársai például azon fáradoztak, hogy minél több rászoruló embert csaljanak be az éjjeli menedékhelyre.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Csütörtökön délelőtt fél tízkor indult el az első utcai szolgálat a kaposvári hajléktalanszálló elöl. A három dolgozóból álló csapat már rutinosan pakolt be a fehér szolgálati autó csomagtartójába. A kocsiba pokróc, izolációs fólia, ruha, elsősegély felszerelés és frissen főzött, forró tea is került. Miután a szociális munkások mindent előkészítettek, beültek az autóba, és elmentek azokra a jól ismert helyekre, ahol napközben több fedél nélküli ember is tanyázni szokott.

Elsőként a kaposvári Rippl-Rónai parkban álltak meg. Messziről már jól kiszúrták Imrét, aki az egyik hóval borított padon, egy vastag párnán üldögélt magányosan. Közelebb lépve hozzá látszott rajta, hogy egy-két pohárral már megivott délelőtt, a forró teának azonban nagyon örült. – Imre, jöjjön be a melegedőbe, itt kint nagyon hideg van – mondta a hajléktalan férfinek az egyik szociális munkás. – Majd este, napközben jól elvagyok itt az utcán – felelte rá. Mind megtudtuk: a fedél nélküli férfi nem véletlenül fagyoskodik az utcán. Abban bízik, hogy a lába elé letett, egyszer használatos papírtálcán minél több pénz gyűlik majd össze a nap végére.

A forró tea lelket is melegít a fagyban.
Fotó: Lang Róbert

– Mi újság János, hogy van? – szólítottak meg egy másik hajléktalan férfit nem messze az előző helyszíntől, aki a Somogy áruház előtt az egyik lépcsőn vacogott. – Látszik, hogy fázik, este feltétlenül jöjjön be a szállóba, mert nagyon hideg lesz az éjszaka – tanácsolták neki. – Már délben bemegyek, ígérem – válaszolta.

A rövid párbeszéd után egy üvegnyi forró teával kínálták a férfit, aki azonnal bele is kortyolt az italba. Kérdésünkre azt mondta: jó érzés, hogy megint kapott segítséget, de annyira forró volt a tea, hogy megégette a száját.

A szociális munkások ezután az egyik pénzintézet hátsó részéhez mentek, ahol szintén egy jól ismert hajléktalannak adtak forró teát és próbálták becsalogatni a hajléktalanszállóra.

Próbálkozásaik pedig egyre sikeresebbek. Nagy Bernadett Beáta, a Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központ intézményvezetője elmondta: a fedél nélküli emberek most már komolyan veszik azt, hogy minden segítség az ő érdeküket szolgája, ezért esténként egyre többen mennek be a fűtött intézménybe. Ezt a számok is jól tükrözik, hiszen a hetvenegy személyes menedékhelyen összesen nyolcvannégyen hajtották álomra fejüket az elmúlt éjszaka – tette hozzá a hajléktalanszálló vezetője.

Az utolsó órában mentettek életet a szociális munkások

A hajléktalanszálló munkatársai közül hatan látnak el utcai szolgálatot. A dolgozók naponta többször is végigjárják a város azon pontjait, ahol a hajléktalanok időzni szoktak. Délelőtt, délután és este sötétedés után is felkeresik a jól ismert helyeket. A rendkívüli hidegre már a hét elejétől elkezdték felkészíteni az embereket. Mindenkinek nyomtattak egy tájékoztatót, amelyen elolvashatják, hogy a fagyásnak milyen tünetei és jelei vannak. Nagy Bernadett Beáta elmondta: a városlakók is segítik a munkájukat és gyakran telefonálnak, hogyha estefelé hajléktalannal találkoznak az utcán, vagy a kapualjban. Az elmúlt napokban egy pincéből mentettek ki egy 66 éves férfit, aki régóta ott lakott már a fűtetlen helyiségben. A hajléktalanszálló vezetője szerint az utolsó órában érkezett meg a segítség, hiszen a férfinak már csak annyi ereje volt, hogy kinyissa az ajtót és beengedje a szociális munkásokat. Azóta kórházban ápolják és ha jobban lesz, akkor vélhetően a hajléktalanszállón kér majd segítséget.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere facebook videójában számolt be a hideg időjárással kapcsolatos intézkedésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában