Járványügy Somogyban

2021.02.05. 19:36

Három somogyi városban lesz oltóhely

43 oltóhelyet alakítanak ki Somogy megyében. Az oltóhelyeket a megye három pontján – a kaposvári, a nagyatádi és a siófoki kórházban – kell kialakítani – derült ki a pénteken nyilvánosságra került adatokból. Az Országos Kórházi Főigazgatóság oltási terve tartalmazza, hogy hány oltóhelyet hoznak létre az ütemezett, majd elegendő számú vakcina esetében a tömeges oltásokkor.

Góz Lilla

2020.12.28. Pfizer-BioNTech koronavírus-vakcina beoltása a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán kialakított oltóponton. Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Fotó: Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A Kaposi Mór Oktató Kórházban folyamatosan zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Többen már megkapták a második Pfizer-vakcinát is. A múlt hétvégén Somogy megye szociális intézményeiben a kaposváriak a nagyatádi és siófoki munkatársakkal kiegészülve közel 3100 embernek adták be az oltást. Szombaton pedig a 89 feletti időseket oltják a kaposvári kórházban. Emellett pedig a somogyi háziorvosok a Moderna-oltóanyagot adják be a somogyi időseknek, ugyanis jelenleg ennek a vakcinának a tárolását tudják csak megoldani a rendelőkben.

A Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő által nyilvánosságra hozott adatokból az is kiderült, hogy a tömeges oltások idején a kaposvári egészségügyi intézményben huszonöt oltóhelyet kell létesíteni, a Siófoki Kórház-Rendelőintézetnek tizenkettőt adtak feladatul, Nagyatádon pedig hatot kell létrehoznia a városi kórháznak. A dokumentum szerint az oltási folyamat két részből áll, az egyik az úgynevezett Ü-szakasz, amikor az oltóanyag ütemezetten áll rendelkezésre, a másik pedig a T (tömeges), amikor már legalább egymillió vagy ennél is több ember számára van elegendő vakcina az országban.

Még több ponton

Az oltóhelyeken két adminisztrátornak kell dolgoznia, akik a személyes adatokat felveszik és az információkat rögzítik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben. Szükséges továbbá egy vizsgáló orvos, aki dönt az olthatóságról, valamint két egészségügyi dolgozó, akik beadják a vakcinát. Információink szerint folyamatban vannak a meglévő oltóhelyek mellett továbbiak kialakítása mindhárom egészségügyi intézményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában