vadgázolás

2021.02.03. 14:00

Kétszáznál is több gímszarvas és őz veszett oda Somogy útjain

Az országos adatokhoz képest Somogyban kevesebb vad esett közúti baleset áldozatává. De még így is jelentős az így elhullott állatok száma. S ezek csak azok az esetek, amelyet bejelentenek az autósok.

Koszorus Rita

Fotó: LANG

Az Országos Magyar Vadászkamara összesítette az elmúlt vadászati év vadelütéseit, s az Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) adatai alapján a 2019–2020. vadászati évben országosan 15976 vad pusztult el ütközés következtében, amelynek csaknem fele, 6734 nagyvad volt. Somogyban 319 vadat ütöttek el, köztük 73 gímszarvast, 8 dámszarvast, 161 őzet, 22 vaddisznót. A bejelentett apróvadak között 15 mezei nyúl és 40 fácán volt.

– Az OVA adattárba csak azon adatok kerülnek be, amelyeket bejelentenek és a vadászatra jogosult a vadgazdálkodási jelentésében rögzít – mondta lapunknak Méhes Dóra, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője.

Ahol vadveszélyt jelző táblát látnak az autósok, ott célszerű úgy megválasztani a sebességet, hogy a jármű elé tévedő állat láttán még meg lehessen állni. A szóvivő hangsúlyozta: szeretné felhívni a figyelmet arra a roppant nyilvánvaló tényre, hogy ezeket a táblákat nem véletlenül helyezik ki az adott útszakaszra. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezeken a helyeken gyakrabban kell számítani vadra. Mivel a vad és jármű ütközése közlekedési balesetnek minősül, akkor is felmerülhet kárigény, ha a vad nem maradt a helyszínen.

– A járművezetőnek az ütközést követően a helyszínen kell maradnia – szögezte le Székely István, az Országos Magyar Vadászkamara jogásza. – A sofőrnek azonnal értesítenie kell a rendőrséget. A rendőrhatóságnak ilyen esetben a helyileg illetékes vadásztársaság felé értesítési kötelezettsége van – amelyet egy ORFK által előírt utasítás rögzít –, annak érdekében, hogy a helyszínen mind az intézkedő rendőr, mind a vadászara jogosult ellenőrizhessék a baleset körülményeit és a jogosult a helyszínen lévő vadat elszállíthassa. Ha az autósnak kárigénye keletkezett, akkor a számára szimpatikus biztosító intézetnél kárfelmérést kell kérnie, amelyben a biztosító nyilatkozik arról, hogy milyen sérülések vannak a gépkocsin és azok ok-okozati összefüggésben lehetnek-e az ütközéssel. Ezután egy javítási árajánlatot kell kérnie javítóműhelytől, majd a biztosító igazolása és a javítási árajánlattal meg kell keresnie a jogosultat és kérni a kár megtérítését. Ha a felelősségét nem ismeri el, akkor kizárólag bíróság előtt érvényesítheti kárát. Ezt követően a bíróság fogja eldönteni, hogy ki felelős a bekövetkezett balesetért. Az illetékes vadászatra jogosultakról pedig a megyei vadászati hatóság tud tájékoztatást adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában