segítségben reménykednek

2021.02.23. 14:00

Kidőlt házfalak közt próbál talpon maradni az édesanya

Egyedül nevel két egészséges kislányt és egy nagybeteg kisfiút egy nemesdédi édesanya. Fiatal kora ellenére sokat küzdött a családjáért. Most nagyon elkeseredett, mert veszélyben kis házuk, miután megmozdult, kidől az egyik fala.

Kovács Gábor

Szerkesztőségünkhöz fordult Szabó Nikolett, elmondta gyermeke történetét, hogy erőt meríthessen a folytatáshoz. A házuk fala megmozdult, bár ismerősei segítettek a helyreállításban, a bedőlt fal megmozgatta a többit, és attól tartanak, hogy végül lakhatatlanná válik az épület. Az édesanyjához költözött 3 gyermekével, de abban a házban nincs külön konyha, nappali, csak pici helyiségek. Gyermekei közül Hanna 7 éves, Larina még nincs 3 éves, a kis Hunor pedig 18 hónapos. A kisfiú betegségét csak később ismerték fel.

– Bevallom, hogy a terhesség alatt minden egyes vizsgálatkor rám tört valami megmagyarázhatatlan, rossz érzés – emlékezett Nikolett. – Mint aki bajt érez. De a szülés napján valami megváltozott bennem. Inkább izgultam az első találkozásunk miatt. Sokszor elképzeltem, hogy mit mondok majd kisfiamnak. Milyen lesz ő, fel fog-e sírni magától?

De nem sírt. Sok magzatvizet nyelt, leszívták az orrából, szájából. Aztán átvehette az édesanya.

– Leírhatatlan érzés volt, szerelem első látásra. Adhattam neki puszit – idézte fel az anya az örömteli perceket. – Mindenfélét motyogtam neki, sírtam örömben. Megígértem, hogy jó anyukája leszek, mindig mellette leszek.

Öt nap után vihette haza a kisfiút az édesanya. Azonban a csecsemő levegővételei nem voltak szabályosak. Először asztmára gyanakodtak, majd 6 hónapos korában volt egy nagy rosszulléte. A kistestvérei ezt végignézték, meg is viselte őket. A pécsi gyermekklinikán állapították meg a diagnózist: enyhe fokú agysorvadás. Szerencsére korán észrevették, így fejleszthető. Az orvosok szerint még élhet teljes életet, de iskolás koráig biztosan elmarad a társaitól. Nem lesz kitűnő tanuló, de megállja a helyét egy normál tagozatú iskolában, bár egyensúlyzavarai mindig lesznek.

Speciális Dévény-tornát kezdtek meg 9 hónapos korban, addig Hunor semmire nem volt képes. Csak feküdt, nem mászott, nem kúszott, nem ült. Nem igazán gagyogott, az etetés is csak tápszer volt. A fejlesztés azonban jótékony hatást fejtett ki.

– Mindig azt nézem, hogy honnan kezdtünk és hova jutottunk – mondta Nikolett. – Hunor rengeteget bizonyított. Büszke vagyok rá, hogy pici babaként milyen hosszú, nehéz utat megtett. Ő az én bajnokom. Elmondhatatlanul büszke vagyok rá. És köszönöm neki, hogy engem választott anyukájának.

Hunor már rengeteget fejlődött, de még sok munka van hátra

Azóta együtt járnak korai képességfejlesztésre, TSMT tornára, illetve Dévény-tornára. Hunor már forog mindkét irányba. Hasra is és vissza is fordul. Mászási pozíciót vesz fel és mászik is. Stabilan ül, ülve játszik. Szabályosan feláll és visszaül. Járása vezethető. Önállóan lépeget, de még bizonytalanul. Még mindig el van maradva társaitól, de a mozgásfejlődése már szépen beindult. Nikolett azonban aggódik, hogy egyedülálló anyaként, a két másik gyermek mellett anyagilag nem bírja sokáig a gyógykezelések, és az omladozó ház terheit. Kéri, hogy aki szeretne segíteni a családon, jelentkezzen a következő e-mail-címen: [email protected]. A megkereséseket továbbítjuk az édesanyának, és összehozzuk a feleket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában