digitális oktatás

2021.02.03. 11:30

Kitárhatják az iskolakaput az érettségire készülőknek

Az érettségire készülő diákok életét nehezíti meg legjobban a koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatás. A végzősöknek nagy szüksége lenne arra, hogy minél többször, személyesen is konzultáljanak tanáraikkal, erre azonban egyelőre kevés a lehetőség.

Marosi Gábor

A járvány idején is van lehetőség arra, hogy a tanárok személyes konzultációt tartsanak az érettségire készülőknek. A Munkácsy Mihály Gimnáziumban januárban volt is arra példa, hogy idegen nyelvből, reál- vagy éppen valamelyik érettségi tantárgyból kis csoportos foglalkozást szerveztek. Gyallai Katalin igazgató elmondta: a konzultációk rendjét úgy alakítják ki a második félévben, hogy az érettségire készülő diákok rendszeresen kaphassanak személyes segítséget. – A diákok, a tanárok és a szülők véleménye is megegyezik abban, hogy a tantermi oktatással sokkal jobban át lehet adni az ismereteket a gyerekeknek – hangsúlyozta.

Szennai Amira, a Munkácsy-gimnázium dráma szakos végzős hallgatója azt mondta: jó dolognak tartja az otthoni tanulást, hiszen a saját tempójában készülhet, mégis vágyik már arra, hogy újra egy légtérben lehessen az osztálytársaival. – Sok esetben jó lenne, ha a tanár velem szemben lenne és tudnék kérdezni – mondta. – A matematikánál például nagy szükség lenne arra, hogy kimenjek a táblához és a tanár ott magyarázná el az adott feladatot, mert úgy jobban megérteném. Hiányzik az is, hogy a szünetben odaléphessek a pedagógushoz, vagy az egyik osztálytársamhoz és közösen megbeszéljük az órán hallottakat. Amúgy az egész évet próbálom komolyan venni, de az online oktatás megnehezíti a dolgomat. Sajnos sokat kell éjszaka is tanulnom, de igyekszem, hogy jó jegyeim legyenek. A félévi bizonyítványom is jó lett, csak egyetlen hármast kaptam – tette hozzá.

A megkérdezett középiskolások tapasztalatai hasonlóak. Többen is azt mondták, hogy a félévi érdemjegyeik tavalyhoz képest nem sokat változtak. Azok a diákok, akik komolyan vették a tanulást, otthon is úgy teljesítettek, mintha az iskolapadban ülnének. Ennek ellenére sem a diákoknak, sem a tanároknak nem volt könnyű az elmúlt fél év.

 

Nehéz megszervezni a konzultációt

Varga Bálint, a kaposvári katolikus gimnázium igazgatója elmondta: pedagógusaik különféle módszerekkel segítik a végzős diákokat, az élő oktatást azonban nehezen lehet pótolni. A tanulók életét nemcsak a személyes kapcsolatok hiánya nehezíti meg, hanem az is, hogy elmaradnak a különféle programok. Varga Bálint kiemelte: minden középiskolásnak lehetősége van arra, hogy egyéni vagy kiscsoportos konzultációra bemenjen az intézménybe, sok esetben azonban ezt nagyon nehéz megszervezni. Mivel délelőtt online oktatás van, ezért a pedagógusok nem érnek rá, a délutáni, esti foglalkozást pedig úgy kell megtartani, hogy a vidéki diákok is hazaérjenek este nyolc órára. Hozzátette: néhány alkalommal volt már személyesen konzultáció, ezeken legfeljebb tízen vettek részt.

Fotóillusztráció: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában